ΚΟΣΜΟΣ

Άμστερνταμ: 364.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα μετά από μεγάλο blackaout

Άμστερνταμ: 364.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα μετά από μεγάλο blackaout
@TimKlaverweide / Twitter

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το Άμστερνταμ και τα περίχωρά του, εξαιτίας ενός ολικού μπλακ άουτ στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην ολλανδική πρωτεύουσα, αλλά και σε γειτονικές περιοχές βορειότερά της, έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από τις 4:45 τα ξημερώματα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε το πρόβλημα.

Τα ειδικά συνεργεία ειδοποιήθηκαν άμεσα κι έπιασαν δουλειά, καταφέρνοντας να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος σε 164.000 νοικοκυριά, ωστόσο 88.000 σπίτια εξακολουθούν να παραμένουν αρκετές ώρες μετά στο σκοτάδι.

Πέραν το προβλήματος στα νοικοκυριά, το μπλακ άουτ έχει παραλύσει και τα δρομολόγια των τρένων, που δεν πραγματοποιούνται ούτε από ούτε προς το Άμστερνταμ, με τους αρμόδιους να μην γνωρίζουν πότε θα επανέλθει η συγκοινωνία σε κανονικούς ρυθμούς.

Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχει δεχθεί καταιγισμό τηλεφωνημάτων από τους πελάτες της που είτε εκφράζουν τα παράπονά τους για την πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης, είτε αγωνιούν για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη. Οι αρμόδιοι σημειώνουν-με επιφυλάξεις- πως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει πλήρως αποκατασταθεί γύρω στις 9 το πρωί (τοπική ώρα).

Η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος συνεπάγεται και την αδυναμία θέρμανσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, σε μια περίοδο που η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω του μηδενός. Σήμερα το πρωί, ο υδράργυρος δεν ξεπερνούσε του -4 βαθμούς Κελσίου στο Άμστερνταμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ