ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Μία δόνηση κάθε τεσσεράμισι λεπτά

Σεισμός Ιταλία: Μία δόνηση κάθε τεσσεράμισι λεπτά
corriere.it

Περισσότερες από 45.000 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί στην κεντρική Ιταλία από τις 24 Αυγούστου, οπότε και ένας ισχυρός σεισμός σχεδόν ισοπέδωσε το Αματρίτσε και το Ακούμολι.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές των σεισμολόγων, στην Ιταλία σημειώνεται μία σεισμική δόνηση κάθε τεσσεράμισι λεπτά.

Οκτώ από τις 45.000 δονήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τριών σημερινών, ήταν μεγαλύτερες από 5 Ρίχτερ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Corriere Della Sera.

stat

Πηγή: corriere.it

Ο πρώτος, ήταν εκείνος της 24ης Αυγούστου με μέγεθος 6 Ρίχτερ κι επίκεντρο κοντά στο Ακούμολι, ακολούθησαν ένας 5,4 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην περιοχή της Νόρτσια, δύο μετασεισμοί 5,4 και 5,9 Ρίχτερ στις 26 Οκτωβρίου με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ της Ούμπρια και της Μάρτσε. Στη συνέχεια σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου στη Νόρτσια, για να φτάσουμε στις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις της 18ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι σεισμοί που είχαν ένταση μεταξύ 4 και 5 Ρίχτερ ήταν πάνω από 50, ενώ ξεπερνούν τους 900 οι σεισμοί μεταξύ 3 και 4 Ρίχτερ.

map

Πηγή: corriere.it

Από τις συνεχείς δονήσεις έχει παρατηρηθεί ότι το έδαφος στην περιοχή του Καστελούτσιο έχει υποχωρήσει κατά 70 εκατοστά, δημιουργώντας ένα ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που διασχίζει τη δυτική πλαγιά του όρους Βετόρε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ