ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι πρόεδροι των ΗΠΑ υπογράφουν κάθε Διάταγμα με άλλο στυλό και μετά το χαρίζουν

Γιατί οι πρόεδροι των ΗΠΑ υπογράφουν κάθε Διάταγμα με άλλο στυλό και μετά το χαρίζουν
REUTERS/Jonathan Ernst

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν πολλά στυλό για να υπογράψουν τα προεδρικά διατάγματα και είναι μια παράδοση που διατηρείται εδώ και χρόνια. 

Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί, καθώς και στη χθεσινή ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, όλοι είδαμε τον νέο πλανητάρχη να υπογράφει τα διατάγματα και στη συνέχεια να μοιράζει τις πένες του.

Την παράδοση αυτή λοιπόν, είχε ξεκινήσει ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, που υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο από τις 4 Μαρτίου του 1933 έως και τις 12 Απριλίου 1945, και ο οποίος υπέγραφε τα «υψηλής σημασίας» έγγραφα με πολλά στυλό.

Αυτή η κίνηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και μάλιστα το κάθε ένα από αυτά τα στυλό παρουσιάζεται στον πρόεδρο μέσα σε ένα ειδικό κουτί που φέρει την προεδρική σφραγίδα και το όνομα του πλανητάρχη. Μετά τις πρώτες εκκρίσεις μελανιού, χαρίζεται από τον πρόεδρο σε μέλη του Κογκρέσου ή άλλους αξιωματούχους οι οποίοι είχαν κάποιο ρόλο στην εκάστοτε νομοθεσία ή διάταγμα.

Όπως σημειώνει το περιοδικό Time, ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση για να δείξει ο εκάστοτε πρόεδρος την ευγνωμοσύνη του σε αυτούς που συνέβαλαν στο να συνταχθούν οι συγκεκριμένοι νόμοι, και συνεπώς έβαλαν το λιθαράκι τους στην ιστορία. Γι αυτό και συνήθως όταν υπογράφεται ένα Προεδρικό Διάταγμα, η πένα που χρησιμοποιήθηκε χαρίζεται στον αξιωματούχο που είχε τη μεγαλύτερη συμβολή για αυτό.

Οι ξεχωριστές αυτές πένες είναι μοναδικά κομμάτια, πωλούνται σε σπάνιες περιπτώσεις και η τιμή τους δεν είναι καθόλου χαμηλή γιατί εκτιμώνται μέχρι και τα 500 δολάρια.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε πάνω από 20 πένες το 2010 για να υπογράψει τη νομοθεσία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ωστόσο δεν είναι κάτι που συμβαίνει κατά κανόνα καθώς ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος δεν χρησιμοποιούσε ποτέ πάνω από ένα στυλό στις υπογραφές του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ