ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν «ψηφίζει» ο Μπέπε Γκρίλο

Ιταλία: Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν «ψηφίζει» ο Μπέπε Γκρίλο
Reuters/Remo Casilli

Την υποστήριξη του στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ , αλλά και τον Βλαντιμίρ Πούτινεξέφρασε ο ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο

Σχολιάζοντας, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα le Journal du Dimanche, τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ο Γκρίλο δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» και τον χαρακτήρισε «μετριοπαθή».

«Είπε αυτό που έπρεπε στους Κινέζους αναφορικά με τον προστατευτισμό (...) Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα πηγαίνουν πια στο Μεξικό, αλλά θα μείνουν στις ΗΠΑ (...) Θα δώσει ώθηση στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη. Συμφωνώ με όλα αυτά», τόνισε ο Γκρίλο.

«Και αν ο Τραμπ θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ας το κάνει!:», πρόσθεσε, συνεχίζοντας λέγοντας: «αν ο Τραμπ επιθυμεί να προσεγγίσει τον Πούτιν, να βάλει ξανά τα πράγματα στη θέση τους, δεν μπορεί παρά να έχει την έγκρισή μας».

«Η διεθνής πολιτική έχει ανάγκη ισχυρούς ηγέτες, όπως εκείνοι (...) Ο Πούτιν είναι αυτός που λέει τα πιο λογικά πράγματα στην εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε.

Ο Γκρίλο τάχθηκε υπέρ «της άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας», οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση το 2014 της Κριμαίας.

Ακόμη τονίζοντας ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει γίνει «η πρώτη πολιτική δύναμη» στην Ιταλία, ο Γκρίλο δεσμεύθηκε να διοργανώσει «δημοψήφισμα για το ευρώ» και «να αναθεωρήσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία επιβάλει την υποχρέωση να δέχεται τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα που έγινε η αίτηση για την παροχή ασύλου».

«Έχουμε πολλούς μετανάστες που δεν θέλουν να μείνουν στην Ιταλία και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να μένουν εδώ εξαιτίας της συνθήκης αυτής», εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ