ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μαζεύουν υπογραφές κατά της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μαζεύουν υπογραφές κατά της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης
REUTERS/Bernadett Szabo

Την έντονη αντίθεσή της στην υποψηφιότητα της Βουδαπέστης να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 εκφράζει ακτιβιστική τοπική οργάνωση, που αποφάσισε να συγκεντρώσει υπογραφές ώστε να αποσυρθεί η υποψηφιότητα.

«Συμφωνείτε με την ιδέα ο δήμος Βουδαπέστης να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024;» είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν.

Το κίνημα «Momentum» ξεκίνησε την εκστρατεία για την ακύρωση της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης, υποστηρίζοντας το κόστος της διοργάνωσης και τους κινδύνους της διαφθοράς. Το αίτημά τους είναι να διεξαχθεί δημοψήφισμα και για να το καταφέρουν θα πρέπει να συγκεντρώσουν 138.000 υπογραφές.

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότερα από 50.000 άτομα έχουν υπογράψει ήδη σε διάστημα πέντε ημερών.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, Ιστβάν Τάρλος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Βουδαπέστης λέγοντας χαρακτηριστικά:

Αυτός που αγαπά τη Βουδαπέστη υποστηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υπογράφει. Δεν έχει κανένα νόημα να ταχθεί κατά της διοργάνωσης των Αγώνων. Οι Ούγγροι αθλητές αξίζουν αυτούς τους Αγώνες.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι η Βουδαπέστη θα αναλάβει μόνο μερικές από τις δαπάνες για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα ανέφερε ότι η υποψηφιότητα θα είναι «σεμνή», σε σχέση με τις άλλες δύο υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί από το Παρίσι και το Λος Άντζελες, με προϋπολογισμό που περιορίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ