ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι επόμενες κινήσεις της Τερέζα Μέι

Brexit: Οι επόμενες κινήσεις της Τερέζα Μέι
REUTERS/Neil Hall

Πολλά ερωτήματα προκάλεσε η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση της Βουλής πριν ξεκινήσουν επισήμως οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει πιθανότητα να μην γίνει τελικά το Brexit ή οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κανονικά και η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ; Και αν ναι, πόσο σύντομα;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σχέδια της Τερέζα Μέι να αρχίσει τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ έως τα τέλη Μαρτίου είναι απίθανο να εμποδιστούν ή να επιβραδυνθούν.

«Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα τους ικανοποιήσει ενεργοποιώντας το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) πριν από το τέλος του Μαρτίου, όπως έχει προβλεφθεί. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει τίποτε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Έτσι, μία από τις επιλογές έχει η Πρωθυπουργός της Βρετανία είναι να καταθέσει ένα νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει μία και μόνο διάταξη. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα προς ψήφιση στην κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μολονότι πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ, οι περισσότεροι λένε τώρα πως θα στηρίξουν το Brexit, ιδιαίτερα οι βουλευτές της Αγγλίας και της Ουαλίας, οι ψηφοφόροι των οποίων υποστήριξαν σε υψηλά ποσοστά την έξοδο από την Ένωση.

Πηγές τόσο στους κυβερνώντες Συντηρητικούς της Μέι όσο και στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είπαν στο Reuters ότι υπάρχει δυνατότητα να περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο χωρίς περιορισμό στη συζήτησή του και να εξασφαλισθεί ότι θα έχει περάσει πριν από τα τέλη Μαρτίου.

2017 01 17T170854Z 1055482432 LR1ED1H1BMJ06 RTRMADP 3 BRITAIN EU MAY

(REUTERS/Russell Cheyne)

Ωστόσο το Εργατικό Κόμμα αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς πολλοί από τους υποστηρικτές του που ανήκουν στην εργατική τάξη ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση και έχουν δελεασθεί τα τελευταία χρόνια από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Το Εργατικό Κόμμα μπορεί να προσπαθήσει να τροποποιήσει το νομοσχέδιο, προσελκύοντας υποστήριξη από μερικούς συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι αντιτίθενται σ' ένα «σκληρό Brexit», καθώς και από άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Η μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την Μέι έρχεται από την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων, τα μέλη της οποίας δεν εκλέγονται ώστε να χρειάζεται να ανησυχούν για τις ψήφους των ψηφοφόρων και πολλά παραμένουν σφόδρα αντίθετα στο Brexit.

Αν η Βουλή των Λόρδων ψηφίσει κατά της έγκρισης της επίκλησης του Άρθρου 50, τότε το χρονοδιάγραμμα του Brexit μπορεί να καθυστερήσει σοβαρά.

Όμως η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή των Λόρδων επειδή θα προκαλούνταν συνταγματική κρίση αν τα μη αιρετά μέλη της βουλής αυτής απέρριπταν τη βούληση του λαού η οποία εκφράσθηκε τόσο μέσω του δημοψηφίσματος όσο και από τους αντιπροσώπους του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

2016 12 29T082407Z 1575072301 LR1ECCT0NBW8K RTRMADP 3 BRITAIN EU POLL

(REUTERS/Toby Melville/File Photo)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ