ΚΟΣΜΟΣ

Οι νέες αποφάσεις Τραμπ για τους πετρελαιοπαραγωγούς

Οι νέες αποφάσεις Τραμπ για τους πετρελαιοπαραγωγούς
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Ντόναλτ Τραμπ υπέγραψε την Τρίτη μια σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπουν την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής των πετρελαιαγωγών Keystone XL και Dakota Access.

Εκτός αυτού, όρισε ότι για τους αγωγούς που κατασκευάζονται στο αμερικανικό έδαφος θα πρέπει να χρησιμοποιείται χάλυβας αμερικανικής προέλευσης.

Ο νέος πλανητάρχης υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα με το οποίο επισπεύδονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και η έγκριση έργων υποδομών υψηλής προτεραιότητας, αναφέρει το ΑΠΕ. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την κατασκευή αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνησή του "θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους" κατασκευής του αγωγού Keystone XL, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν "πολλές θέσεις εργασίας, 28.000 θέσεις, θαυμάσιες δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα".

Σημείωσε επίσης ότι και ο αγωγός της Βόρειας Ντακότας "θα υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διαπραγματευτούμε εμείς".

Τα διατάγματά του, υποστήριξε, "θα επαναφέρουν στη δουλειά πάρα πολλούς χαλυβουργούς". "Επιμένουμε ότι αν πρόκειται να κατασκευάσουμε αγωγούς στις ΗΠΑ, οι σωλήνες θα πρέπει να φτιάχνονται στις ΗΠΑ", κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ