ΚΟΣΜΟΣ

Πεθαίνει o μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος της Ιαπωνίας

Πεθαίνει o μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος της Ιαπωνίας
Japanese Environment Ministry

Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος της Ιαπωνίας διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Έρευνα του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας έδειξε πως το 90% του υφάλου έχει υποστεί ολικές ή μερικές καταστροφές λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως bleaching. 

Περίπου το 70% του υφάλου έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Η θερμοκρασία του νερού έχει αυξηθεί κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου από το περασμένο καλοκαίρι. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η καταστροφή που έχει υποστεί ο κοραλλιογενής ύφαλος είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ryukyus στην Οκινάουα και ειδικός στους υφάλους, James Reimer, χαρακτήρισε τα ευρήματα του υπουργείου «πολύ ανησυχητικά».

«Ο ύφαλος υπέστη σοβαρή ζημιά το 1998 και λίγη ακόμη το 2007, αλλά γενικά φαινόταν πως αναρρώνει», είπε μιλώντας στην Huffington Post. «Τα τωρινά ευρήματα είναι δύο φορές χειρότερα και μεγάλο μέρος της ανάρρωσης από το 1998 και το 2007 έχει χαθεί. Τώρα η ζημιά είναι πολύ χειρότερη από άλλες φορές».

Ο ύφαλος, σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί να συνέλθει μόνο αν του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος.

«Αν η περιοχή είναι αρκετά τυχερή και δεν υποστεί περισσότερη ζημιά τα επόμενα δέκα χρόνια, θα υπάρξει κάποια βελτίωση», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια άποψη φαίνεται πως έχει και ο Mark Eakin της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για την παρατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων.

«Ακόμη και τα κοράλλια που μεγαλώνουν γρηγορότερα θα χρειαστούν δύο δεκαετίες», είπε. «Τα μεγαλύτερα, παλιά, τεράστια κοράλλια χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να ξαναμεγαλώσουν. Με την θερμοκρασία των ωκεανών να αυξάνεται με τους σημερινούς ρυθμούς αμφιβάλω ότι τα κοράλλια θα έχουν τον χρόνο να αναρρώσουν».

Διαβάστε επίσης:

Σήμα SOS από επιστήμονες: «Πεθαίνει» ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (pic)

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχασε το χρώμα του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ