Αριθμός-ρεκόρ οι αυτοκτονίες σε φυλακές της Ουαλίας και Αγγλίας
Πηγή: REUTERS/Nacho Doce

Δραματικά αυξημένος είναι ο αριθμός αυτοκτονιών που καταγράφηκε το 2016 σε φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας, το 2016.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα σε ένα έτος έχουν σημειωθεί 119 αυτοκτονίες (29 περισσότερες σε σχέση με το 2015) ενώ καταγράφηκε και αριθμός ρεκόρ για τους αυτοτραυματισμούς (37.784) και τα κρούσματα επιθέσεων (25.049).

Η υπουργός Δικαιοσύνης Λιζ Τρας δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά είναι "πολύ ανησυχητικά" αλλά ότι χειρίζεται το πρόβλημα. Η ίδια είπε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει επιπλέον 100 εκατομμύρια στερλίνες στο σωφρονιστικό σύστημα, ενώ θα προσλάβει επιπλέον 2.500 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όπως αναφέρει το BBC.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο 2015 ως τον Σεπτέμβριο 2016 σχεδόν 70 επιθέσεις σημειώνονταν καθημερινά μέσα σε φυλακή, ενώ το ποσοστό των σοβαρών επιθέσεων ήταν αυξημένο κατά 28% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Μάλιστα, 6.430 επιθέσεις εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων -40% περισσότερες από έναν χρόνο πριν- σημειώθηκαν στο ίδιο διάστημα και από αυτές οι 761 ήταν σοβαρές.

Επιπλέον, σημειώθηκαν 354 θάνατοι υπό κράτηση -συνολικά αριθμός ρεκόρ θανάτων και κατά περίπου ένα τρίτο περισσότεροι από τον προηγούμενο χρόνο και τρεις ανθρωποκτονίες- λιγότερες ωστόσο από το ρεκόρ του 2015 που ήταν οκτώ.

Τα νέα αυτά στοιχεία ακολουθούν τις εκκλήσεις από κυβερνήτες φυλακών τον Οκτώβριο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την αύξηση της βίας και των αυτοκτονιών σε φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η αύξηση των επιθέσεων συνέπεσε με τις ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των φυλακών, στην λειτουργία και στην ανθρωπογεωγραφία τους την τελευταία πενταετία.

Διαβάστε επίσης