ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση βάζει φρένο στο διάταγμα του Τραμπ για απελάσεις

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση βάζει φρένο στο διάταγμα του Τραμπ για απελάσεις
REUTERS/ LAURA BUCKMAN

Φρένο στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, πολιτών που προέρχονται από επτά μουσουλμανικές χώρες, βάζει νέα δικαστική απόφαση.

Μια ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Η δικαστής Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε μια συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα "συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις" αλλά ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

"Τα πρόσωπα αυτά πέρασαν από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και περνούν τη διαδικασία για την είσοδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους νόμους μας για τη μετανάστευση και τις δικαστικές αποφάσεις", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ