Το κινητό του Τραμπ είναι τόσο παλιό που δεν παίρνει αναβάθμιση
Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στα συστήματα ασφαλείας που αφορούν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να ευχαριστιέται τα σταθερά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται στον Λευκό Οίκο, όπως δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times.

«Είναι τα πιο ωραία τηλέφωνα που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή μου», δήλωσε συγκεκριμένα. Βέβαια, δεν αναφερόταν στην αισθητική τους αλλά στα ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι συσκευές και εξασφαλίζουν ότι κανείς δεν πρόκειται να κρυφακούει τις συζητήσεις του.

Ωστόσο, η αγάπη του προέδρου για την ασφάλεια δεν επεκτείνεται και στο κινητό του τηλέφωνο, αφού όπως αποκάλυψε στην ίδια συνέντευξη, η συσκευή που χρησιμοποιεί είναι ένα «παλιό, όχι ασφαλές τηλέφωνο με λειτουργικό Android».

TRAMP 2

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές που ήθελαν τον Τραμπ να έχει ανταλλάξει τη συσκευή με μία άλλη «ασφαλή και κρυπτογραφημένη η οποία είχε εγκριθεί από τις Μυστικές Υπηρεσίες».

Η υπηρεσία Android Central, που ανέλυσε φωτογραφίες του Τραμπ να χρησιμοποιεί το κινητό του, αναφέρει ότι το τηλέφωνο είναι πιθανόν ένα Samsung Galaxy S3, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012 και είναι πλέον τόσο παλιό που δεν λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας ή αναβαθμίσεις στις εκδόσεις του λογισμικού.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Guardian, εάν ο Τραμπ συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη συσκευή, τότε είναι πιθανόν στο μέλλον να αποτελέσει σημαντική απειλή για την ασφάλειά του.
Όπως υπογραμμίζει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Μπρους Σνάιερ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα το τηλέφωνο να παραβιαστεί και να μετατραπεί σε μια συσκευή υποκλοπών, παρέχοντας τη δυνατότητα σε χάκερς να ακούν όλες τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου.

«Η συγκεκριμένη συσκευή διαθέτει μικρόφωνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί αρκετά εύκολα να μετατραπεί σε κοριό, χωρίς κανένας να καταλάβει ποτέ τίποτα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερή μου ανησυχία», δήλωσε στην Guardian ο Σνάιερ.

Για να μετατρέψει το τηλέφωνο σε κοριό, ένας χάκερ θα χρειαζόταν να αποστείλει ένα σύνδεσμο ή ένα συνημμένο αρχείο στο κινητό του Τραμπ από μια φαινομενικά αξιόπιστη πηγή. Εάν ο πρόεδρος κάνει κλικ πάνω στον σύνδεσμο ή το συνημμένο, το τηλέφωνό του θα μπορούσε να προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό και να μετατραπεί σε μια πολύτιμη κατασκοπευτική συσκευή. Ο χάκερ θα έχει τη δυνατότητα να ακούει συζητήσεις, να βλέπει τι πληκτρολογεί ο Τραμπ στο κινητό του, να κατασκοπεύει να δίκτυα στα οποία συνδέεται η συσκευή και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το να γνωρίζει κάποιος ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των λάθος ανθρώπων», πρόσθεσε ο Σνάιερ.


Διαβάστε επίσης

«Βρώμικο» στον Λευκό Οίκο: Δεξίωση με… μπέργκερ λόγω shutdown

Ο Τραμπ και το δείπνο των 1.000 μπέργκερς στο Λευκό Οίκο: «Εξαφανίστηκαν» σε μία ώρα!

Ο Μαδούρο αύξησε 300% τον κατώτατο μισθό «εκτοξεύοντάς» στα... 16,5 ευρώ

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η δίκη της «προπονήτριας του σεξ» που απειλούσε Ρωσία και ΗΠΑ