ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι σωλήνες στο Georges Pompidou είναι πολύχρωμες;

Γιατί οι σωλήνες στο Georges Pompidou είναι πολύχρωμες;
Reuters

Το Εθνικό κέντρο τέχνης και πολιτισμού Georges Pompidou γιόρταζε χθες τα τεσσαρακοστά "γενέθλιά του". Το Pompidou φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου της σύγχρονης τέχνης ενώ περιέχει επίσης μία πολύ δημοφιλή βιβλιοθήκη,

 

 

 

Όσοι από εσάς είχατε την τύχη να το επισκεφτείτε γνωρίζετε ότι στην πρόσοψή του δεσπόζουν ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου και οι διαφανείς ή έγχρωμοι σωλήνες που το περιβάλλον.

Τι συμβολίζει όμως το κάθε χρώμα;

Τα χρώματα των σωλήνων, ακολουθούν μια συγκεκριμένη σύμβαση: μπλε χρώμα για τους αγωγούς αέρος, πράσινο για σωλήνες νερού και κίτρινο για τις γραμμές ηλεκτρισμού. Στοιχεία που συνδέονται με τη μετακίνηση, όπως οι ανελκυστήρες, διαθέτουν επίσης κόκκινο χρώμα.

Pompidou Centre building technology

(Πηγή: Wikipedia)

Η κατασκευή του Κέντρου, που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζωρζ Πομπιντού , ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1972 και τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανήκαν στους ιταλούς αρχιτέκτονες Renzo Piano και Gianfranco Franchini και του Βρετανού Richard Rogers.

Το πρώτο έτος λειτουργίας του, το Georges Pompidou είχαν επισκεφτεί περισσότεροι από έξι εκατομμύρια επισκέπτες. Το 2016 το επισκέφτηκαν τρία εκατομμύρια.

Η βιβλιοθήκη του κέντρου στεγάζεται στους πρώτους τρεις ορόφους του κτιρίου, ενώ η μόνιμη συλλογή του μουσείου βρίσκεται ορόφους 4ο και 5ο όροφο. Ο πρώτος και τελευταίος όροφος χρησιμοποιούνται για μεγάλες εκθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ