ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Η στεγαστική κρίση αυξάνει τα «σπίτια-φέρετρα» (pics)

Χονγκ Κονγκ: Η στεγαστική κρίση αυξάνει τα «σπίτια-φέρετρα» (pics)
REUTERS/Bobby Yip

Σε σπίτια-φέρετρα είναι αναγκασμένοι να ζουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που βλέπουν τις τιμές των ακινήτων να έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Ο Simon Wong και πολλοί άλλοι μένουν σε σπίτια 1.9 τετραγωνικών μέτρων, καθώς είναι το μόνο διαθέσιμο μέρος για τα χρήματα που προσφέρουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει αυτά τα σπίτια «προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αλλά ο κ. Ziwa δεν μπορεί να πληρώσει υψηλότερο ενοίκιο και πρέπει να προσαρμοστεί στην δύσκολη πραγματικότητά του.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 2012 στο Χονγκ Κονγκ, κάνοντας ακόμη και την σκέψη αγοράς δυσβάσταχτη.

hong kong

(Ο Simon Wong/REUTERS/Bobby Yip)

Πολλά διαμερίσματα διαιρέθηκαν για να δημιουργηθούν τα σπίτια-φέρετρα και να ανταποκριθεί η χώρα στις ανάγκες στέγασης των πολιτών.

Ο κ. Wong πληρώνει ενοίκιο 300 δολαρίων κάθε μήνα και ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες την τελευταία 12αετία.

«Πάνε δύο χρόνια από τότε που έκανα αίτηση για δημόσια στέγαση, αλλά ακόμη δεν έχω λάβει νέα. Πόσο θα περιμένω; Ούτε εγώ δεν ξέρω», λέει ο ίδιος.

HONG

(Ο Simon Wong/REUTERS/Bobby Yip)

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να χτίσει 460.000 διαμερίσματα την επόμενη δεκαετία, αλλά ο κοινωνικός λειτουργός Sze Lai Shan τονίζει πως απαιτούνται βραχυπρόθεσμες πολιτικές για να αντιμετωπιστεί η κρίση στέγασης.

Ο Shan επισημαίνει πως ο κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ζουν σε «εξαιρετικά μικρά μέρη με μολυσμένο αέρα». «Δεν έχουν αρκετό χώρο για να απλώσουν τα πόδια τους και τόσο μικροσκοπικά μέρη μπορεί να έχουν ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι κάτοικοι που ζουν στις ίδιες συνθήκες με τον Wong φτάνουν τις 200.000, αλλά ο Shan θεωρεί πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

spiti hong kong

(Διαμέρισμα στο Χονγκ Κόνγκ/REUTERS/Bobby Yip)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ