ΚΟΣΜΟΣ

Ράγισε το γυαλί στις σχέσεις των δύο ηγετών των Podemos

Ράγισε το γυαλί στις σχέσεις των δύο ηγετών των Podemos
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (αριστερά) με τον Ίνιγο Ερεχόν στη Βουλή ΑΠΕ-ΜΠΕ-EPA-ZIPI

Μπορεί οι Podemos να κατάφεραν, τουλάχιστον δημοσκοπικά, να πάρουν τη δεύτερη θέση στην ισπανική πολιτική ζωή, ωστόσο, η έκρηξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών του κινήματος, μοιάζει αναπόφευκτη. Το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο σίριαλ της συνύπαρξης του Πάμπλο Ιγκλέσιας με τον Ίνιγο Ερεχόν ήρθε εντός του Κοινοβουλίου της Ισπανίας ενώπιον όλων. Φίλων και πολιτικών αντιπάλων. 

Στην ισπανική Βουλή παίχτηκε το πιο πρόσφατο σίριαλ μιας έτσι κι αλλιώς δύσκολης συνύπαρξης στους κόλπους των Podemos. Ο επικεφαλής, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και το Νο2 του Κινήματος, ο εξίσου νεαρός Ίνιγο Ερεχόν, σχεδόν καυγάδισαν στα έδρανα μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων βουλευτών του κόμματος, αλλά και των πολιτικών τους αντιπάλων.

Την ένταση απαθανάτισαν οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογράφοι, ιδίως τη στιγμή που ο Ιγκλέσιας είχε πιάσει από τον ώμο τον σύντροφό του και του μιλούσε σε έντονο ύφος. Η ενόχληση ήταν χαρακτηριστική και δύσκολα κρυβόταν από το πρόσωπο του Ιγκλέσιας, ενώ αμήχανα αντιμετώπιζαν τα όσα συνέβαιναν αρκετοί βουλευτές που ήταν παρόντες.

Ιγκλέσιας και Ερεχόν δεν έκρυψαν ποτέ τις διαφορές τους: ο μεν Ιγκλέσιας θέλει ένα Κίνημα απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, ακόμα και με επιθετικό πολιτικό λόγο, κοντά στο πνεύμα των «Αγανακτισμένων» από τους οποίους γεννήθηκε.

Ο Ερεχόν από την πλευρά του θα ήθελε ένα πιο «συστημικό» κίνημα, ενδεχομένως σε ανοικτή γραμμή με τον χώρο της κεντροαριστεράς. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με το πάλαι ποτέ κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE πρέπει να είναι ανοικτοί, όπως σημειώνει.

Τις μεταξύ τους μάχες για τον έλεγχο των τοπικών οργανώσεων, ο Ιγκλέσιας τις έχει κερδίσει κατά κράτος. Το προηγούμενο διάστημα, όταν η χώρα ζούσε στον πυρετό των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, ο Ερεχόν έκανε πίσω -ενίοτε εξαφανιζόταν για ένα διάστημα- για την ενότητα των Podemos.

Όμως οι εκλογές είναι πλέον μακριά και η οριστική ρήξη δεν μπορεί πια να αποκλειστεί.

Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν τους Podemos σταθερά στην δεύτερη θέση των προτιμήσεων, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δίνει τη δική του μάχη πολιτικής επιβίωσης με το επόμενο κρίσιμο στοίχημα να είναι οι εσωκομματικές εκλογές για το νέο ηγέτη, στα μέσα του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ