Η Κομισιόν προειδοποιεί τη Ρουμανία για τη διαφθορά
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis - Πηγή: REUTERS/Vincent Kessler

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κουνάει το δάχτυλο στη Ρουμανία σχετικά με την χαλάρωση της νομοθεσίας περί της πολιτικής διαφθοράς.

Η αλλαγές στον ποινικό κώδικα της χώρας απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης, έχουν προκαλέσει στην ΕΕ «μεγάλη ανησυχία».

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία ». Αυτό δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απευθύνει προειδοποίηση για οπισθοδρόμηση και θα εξετάσει με προσοχή» τις αλλαγές στη νομοθεσία της Ρουμανίας, πρόσθεσαν.

Χιλιάδες Ρουμάνοι κατέβηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά τη κυβέρνησης που αποφάσισε με διάταγμα και έπειτα από πολεμική ημερών την χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα σε ό,τι αφορά αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης.

Το επείγον κυβερνητικό διάταγμα μπορεί να επιτρέψει σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις και θεωρείται από τους πολέμιούς του έκφραση της βούλησης ελέγχου της δικαστικής εξουσίας από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Βουκουρέστι.

Στις 25 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε τη Ρουμανία να λάβει νέα μέτρα κατά της διαφθοράς και να ενισχύσει τους δικαστικούς θεσμούς, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την πρόοδο των χωρών στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Για την Επιτροπή, η πρόοδος που έχει καταγραφεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ουσιαστικό να είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης