ΚΟΣΜΟΣ

Η Τερέζα Μέι τάχθηκε επίσημα κατά του διατάγματος Τραμπ

Η Τερέζα Μέι τάχθηκε επίσημα κατά του διατάγματος Τραμπ
REUTERS/Kevin Lamarque

Η Τερέζα Μέι τάχθηκε και επίσημα στο μεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, στην σημερινή της ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο, λέγοντας πως είναι «λάθος και σπέρνει τη διχόνοια».

Σημειώνεται πως το περασμένο Σάββατο η βρετανίδα πρωθυπουργός, πιεζόμενη από τους δημοσιογράφους που την συνόδευαν στο ταξίδι της στην Τουρκία, είχε αρνηθεί αρχικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το διάταγμα του αμερικανού προέδρου. Μετά τις επικρίσεις όμως που δέχτηκε, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε τελικά μια ανακοίνωση, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αναφέροντας ότι η πρωθυπουργός "δεν συμφωνεί" με την προσέγγιση του Τραμπ στο ζήτημα.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μίλησε επίσημα η ίδια. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αντέδρασε άμεσα μετά την υπογραφή του διατάγματος –την περασμένη Παρασκευή- δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, επαναλαμβάνοντας απλά ότι η κυβέρνησή της θεωρεί:

Σαφέστατα ότι το διάταγμα του προέδρου Τραμ είναι λάθος. Θεωρούμε ότι προκαλεί διαμάχες και σπέρνει τη διχόνοια.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι θεωρεί "λάθος" το διάταγμα, αλλά υπογράμμισε ταυτόχρονα πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμοί μεταξύ του Λονδίνου και την Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ