ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ένας ύποπτος συνελήφθη 16 χρόνια μετά τη ρατσιστική επίθεση στο Ντίσελντορφ

Γερμανία: Ένας ύποπτος συνελήφθη 16 χρόνια μετά τη ρατσιστική επίθεση στο Ντίσελντορφ
reuters

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον δράστη μιας επίθεσης με προφανώς ρατσιστικά κίνητρα που σημειώθηκε το 2000 στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντίσελντορφ, στη δυτική Γερμανία και προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Από την έκρηξη μιας βόμβας είχαν τραυματιστεί τότε δέκα άνθρωποι, πολίτες χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ενώ μια έγκυος γυναίκα έχασε το μωρό που κυοφορούσε. Τα επτά από τα θύματα ήταν Εβραίοι.

Η πιθανότητα να επρόκειτο για μια ρατσιστική ή αντισημιτική επίθεση, 55 χρόνια μετά το τέλος της ναζιστικής δικτατορίας, είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία.

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν 50χρονο άνδρα στο Ράτινγκεν, κοντά στο Ντίσελντορφ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Spiegel, έχει πλέον επιβεβαιωθεί το ξενοφοβικό κίνητρο του δράστη.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, πρόκειται για έναν βετεράνο του Μπούντεσβερ, του γερμανικού στρατού, που ήταν διαβόητος νεοναζιστής και διατηρούσε κατάστημα με στρατιωτικά είδη. Λίγο καιρό μετά την επίθεση στο Ντίσελντορφ ανακρίθηκε από την αστυνομία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων σε βάρος του.

Στη Γερμανία, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει δράση εξτρεμιστικές ακροδεξιές οργανώσεις, έχουν σημειωθεί από το 2015 εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον εστιών όπου διαμένουν πρόσφυγες.

Η χώρα είχε συγκλονιστεί επίσης από την αποκάλυψη, το 2011, ότι τρεις νεοναζί μιας μικρής περιθωριακής ομάδας δολοφόνησαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ