ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση ανατροπή: Χάνει την καγκελαρία η Μέρκελ

Δημοσκόπηση ανατροπή: Χάνει την καγκελαρία η Μέρκελ
EUROKINISSI

Συνεχίζει και πέφτει στις δημοσκοπήσεις η Άνγκελα Μέρκελ ενώ ο Μάρτιν Σουλτς κερδίζει έδαφος μέρα με την μέρα, μετά την ανακοίνωση για την υποψηφιότητά του για την καγκελαρία, στις προσεχείς εκλογές. 

Θεωρητικά λοιπόν, αν οι Γερμανοί ψήφιζαν απευθείας τον καγκελάριο, ο Σουλτς θα κέρδιζε με άνεση την Μέρκελ, με ποσοστό 50%, έναντι 34%. Και αυτό γιατί η δημοτικότητα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες ενώ της Μέρκελ έπεσε κατά 7 μονάδες.Η δημοσκόπηση που δείχνει την μεγάλη αυτή διαφορά, διεξήχθη από το ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, και σκιαγραφεί ότι το ποσοστό του συντηρητικού μπλοκ (CDU/CSU) της καγκελαρίου μειώθηκε κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας στο 34%.

Το κόμμα SPD, που είναι υποψήφιος ο Σουλτς, θα επιθυμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων της αριστεράς αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι άλλος ένας "μεγάλος συνασπισμός".

Μια άλλη δημοσκόπηση, η DeutschlandTrend που διεξήχθη μεταξύ 30ής Ιανουαρίου-1ης Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.506 ψηφοφόρων, δείχνει πως η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%, έχοντας χάσει 3 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Οι Πράσινοι και η Αριστερά έχασαν επίσης από μία μονάδα και ακολουθούν με ποσοστό 8% ενώ το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά μία μονάδα, στο 6%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ