ΚΟΣΜΟΣ

Γκάφα ολκής από το Πεντάγωνο: Πανηγύρισε την επιτυχία στην Υεμένη με βίντεο του 2007

Γκάφα ολκής από το Πεντάγωνο: Πανηγύρισε την επιτυχία στην Υεμένη με βίντεο του 2007
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Khaled Abdullah

Ένα πρωτοφανές λάθος έκανε το αμερικάνο Πεντάγωνο. Για να αποδείξει την επιτυχία επιχείρησης των ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, δημοσίευσε στον ιστότοπό του ένα βίντεο... δεκαετίας.

Το υλικό όπως αποδείχθηκε δεν είχε καμία σχέση με την τελευταία αμερικανική επέμβαση, αλλά είχε αναρτηθεί πριν από δέκα χρόνια στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ειδικός σε μέσα προπαγάνδας που χρησιμοποιούν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές. Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, το Πεντάγωνο το απέσυρε.

Το βίντεο, που εμφανίζει ένα μασκοφόρο άνδρα να ενθαρρύνει ανθρώπους να κατασκευάσουν βόμβες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Centcom, ήταν «ένα μέρος από το πλήθος των πληροφοριών για τα τρομοκρατικά σχέδια της Αλ Κάιντα που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης».

«Το βίντεο που αναρτήθηκε και έπειτα απότομα αποσύρθηκε ήταν ένα από τα 25 βίντεο που φέρεται να δημοσιεύτηκαν το 2007», είπε όμως ο Αντάμ Ράισμαν, ανώτερος αναλυτής του SITE, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στο διαδίκτυο. Η μόνη διαφορά – σύμφωνα με τον Ράισμαν, είναι πως το νέο βίντεο έχει αγγλικούς υποτίτλους.

«Δεν έχει σημασία πότε κινηματογραφήθηκε, αυτό που εξακολουθεί να καταδεικνύει είναι ποιοι είναι και ποιες είναι οι προθέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις υπερασπιζόμενος την ξεκάθαρη γκάφα.

Το στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή – μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, που έκανε λόγο για επιτυχή επιχείρηση, αλλά δεν ξεκαθάρισε τον αριθμό των αμάχων που «έπεσαν» κατά την διάρκεια της μάχης – παραδέχθηκε ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στο σημείο, μεταξύ τους και παιδιά.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας αμερικανός πεζοναύτης, ο Γουίλιαν «Ράιαν» Όουεν. Όπως ανέφερε το Πεντάγωνο στην επιχείρηση έχασαν την ζωή τους 14 μαχητές της Αλ Κάιντα. Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν λόγο για 30 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ