ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται στα γεωπολιτικά μέτωπα του πλανήτη

Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται στα γεωπολιτικά μέτωπα του πλανήτη
Σοκαρισμένος εμφανίστηκε ο Μπάρακ Ομπάμα στις δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, στις 13 Νοεμβρίου 2015. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για αναθεώρηση της στάσης των ΗΠΑ στη συριακή σύγκρουση με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Γαλλία REUTERS/Kevin Lamarque

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα εκφράζει την οργή της για την τραγωδία στο Παρίσι, με δεδομένο πια ότι θα πρέπει να ανατρέξει πολλές δεκαετίες πίσω στο παρελθόν, για να βρει τέτοιας μεγάλης έκτασης επίθεση που να απειλεί από τόσο κοντά την ηγεσία μιας παγκόσμιας δύναμης.

Η φυγάδευση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ από το Stade de France, όπου παρακολουθούσε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι σε όλα τα συμβολικά επίπεδα ενδεικτική της έκτασης του τρόμου που προκλήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015.

Η πολύνεκρη, τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα φαίνεται τώρα πως κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για αναθεώρηση της έως τώρα στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης στο συριακό.

Ελάχιστες ώρες μετά τις επιθέσεις το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτές, γνωστοποιώντας ότι Λονδίνο και Ρώμη είναι οι επόμενοι στόχοι.

Τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα αναμένεται να επισκιάσουν τις εργασίες της συνόδου των G20, που συνέρχεται αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας και όπου αναμενόταν να συζητηθούν θέματα όπως η παγκόσμια ανάπτυξη, η εκκίνηση των δημοσίων επενδύσεων και η διασφάλιση χρηματοδοτικών πλαισίων, η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενεργειακή επάρκεια και η επισιτιστική ασφάλεια.

Αν και όλα τα παραπάνω σχετίζονται στις προεκτάσεις τους με τη γεωπολιτική αστάθεια των ημερών, η επίθεση της Παρασκευής σε συνδυασμό με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά δεν αφήνει περιθώρια στις ηγεσίες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη παρά να υιοθετήσουν πολεμική στάση αναφορικά με τη συριακή σύγκρουση, που αυτή τη στιγμή τροφοδοτεί την ανωμαλία στις διεθνείς σχέσεις.

Σημειώνεται πως στην αυριανή σύνοδο, ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και Σαουδική Αραβία θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, δύο βδομάδες μετά τη σύνοδο της Βιέννης, όπου -για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του Ιράν- πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας.

Δηλώσεις

Για «τρομοκρατικές επιθέσεις βαρβάρων και δειλών» έκανε λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι-Μουν (Ban Ki-moon) να ζητά την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και δηλώνοντας την συμπαράστασή του στην κυβέρνηση και το λαό της Γαλλίας.

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τις «στυγερές επιθέσεις» και «τους απάνθρωπους σκοτωμούς» και είναι έτοιμο να προσφέρει κι αυτό οποιαδήποτε βοήθεια για τη διερεύνηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράζει την «αλληλεγγύη» του στον Γάλλο ομόλογό του και τους Γάλλους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker) δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος», εκφράζοντας τα «πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό της Γαλλίας».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ (Frank-Walter Steinmeier), που βρισκόταν μέσα στο Stade de France την ώρα των επιθέσεων μαζί με το Γάλλο πρόεδρο, δήλωσε «τρομαγμένος και αναστατωμένος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ