ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κοινωνικές παροχές πριν τις εκλογές ζητά ο Λαφοντέν

Γερμανία: Κοινωνικές παροχές πριν τις εκλογές ζητά ο Λαφοντέν
Reuters/Tobias Schwarz

Κοινωνικές παροχές ζήτησε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Όσκαρ Λαφοντέν, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμματα (SPD), τους Πράσινους (Die Gruenen) και το κόμμα του 100 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο αριστερός πολιτικός τόνισε: «Ακόμα σημαντικότερο είναι το τι θα κάνει ο (κοκκινο-κοκκινο-πράσινος) σχηματισμός τις 100 μέρες πριν από τις εκλογές. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Αριστερά (Die Linke) έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσαμε να καταργήσουμε αμέσως την παρακράτηση φόρου ξανά, να σταματήσουμε την άνευ εύλογης αιτίας λήξη των εργασιακών σχέσεων, να αυξήσουμε τις συντάξεις κ.λ.π., αλλά δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά».

Ο επικεφαλής ψηφοδελτίου για τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Σάαρλαντ που θα γίνουν στις 26 Μαρτίου, τάχθηκε επίσης υπέρ ενός συνεπούς ελέγχου της μετανάστευσης. Σε τελευταία ανάλυση θα πρέπει «το κράτος να μπορεί να αποφασίζει ποιον θα δεχτεί. Αυτό είναι το θεμέλιο της έννομης τάξης. Σε όποιον περνά τα σύνορα παράνομα θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να φύγει αυτοβούλως. Για όποιον δεν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας δεν μένει παρά η απέλαση».

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς ζήτησε επίσης να γίνει μια συζήτηση επί του θέματος εντός του κόμματός του. Κάλεσε την Αριστερά να σκεφτεί «γιατί τόσο πολλοί εργάτες και άνεργοι ψηφίζουν το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), αν και έχει στο πρόγραμμά του την συμπίεση των μισθών και τις περικοπές συντάξεων. Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι κυρίως ένα κοινωνικό θέμα και γι' αυτούς που έρχονται και γι' αυτούς οι οποίοι κατοικούν εδώ. Δεν είναι ένα θέμα το οποίο έχει διευκρινιστεί στο πρόγραμμα της Αριστεράς. Ο κοινωνιολόγος Colin Crouch έχει επισημάνει ότι η απαίτηση για ανοικτά σύνορα αποτελεί κεντρική απαίτηση του νεοφιλευθερισμού» είπε ο Λαφοντέν.

Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν «την ελεύθερη διακίνηση προσώπων / εργαζομένων για να αποσπάσουν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και μέσω της ενισχυμένης μεταναστευτικής ροής να αυξήσουν τον μισθολογικό ανταγωνισμό» και πρόσθεσε ότι πρέπει να βοηθηθούν πρωτίστως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα: Αυτοί «είναι τα εκατομμύρια των προσφύγων στους καταυλισμούς της Μέσης Ανατολής και οι άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν από πείνα στην Αφρική και δεν έχουν καμιά δυνατότητα να έλθουν στην Γερμανία, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα 7000 ευρώ στους λαθροδιακινητές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ