ΚΟΣΜΟΣ

Κάμπια καταστρέφει τα πάντα στην Αφρική

Κάμπια καταστρέφει τα πάντα στην Αφρική
wikipedia

Επιστήμονες που παρακολουθούν μια κάμπια που καταστρέφει τις καλλιέργειες, γνωστή ως "armyworm", λένε πως τώρα εξαπλώνεται ταχέως στην ηπειρωτική Αφρική και μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια μπορεί να φθάσει σε τροπικές περιοχές της Ασίας και στη Μεσόγειο.

Σε έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επιστήμονες του Διεθνούς Κέντρου για τη Γεωργία και τις Βιοεπιστήμες (CABI), που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφερε πως η κάμπια, που η παρουσία της δεν είχε ανιχνευθεί μέχρι τώρα εκτός της αμερικανικής ηπείρου, αναμένεται τώρα να εξαπλωθεί μέσα σε λίγα χρόνια «μέχρι τα όρια του αφρικανικού φυσικού περιβάλλοντος που είναι κατάλληλο γι' αυτή».

Η κάμπια καταστρέφει νεαρά φυτά καλαμποκιού και φωλιάζει μέσα στο καλαμπόκι.

«Πιθανόν ταξίδεψε μέχρι την Αφρική ως ενήλικη ή σε αυγά σε απευθείας εμπορικές πτήσεις και από τότε εξαπλώνεται μέσα στην Αφρική πετώντας και μεταφερόμενη μέσα στις σοδιές», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του CABI Μάθιου Κοκ.

Το "armyworm" (που λέγεται έτσι επειδή κατατρώει τη βλάστηση καθώς πορεύεται μέσα στις σοδιές), το οποίο είναι γνωστό επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ως "fall armyworm" λόγω της τάσης του να μεταναστεύει εκεί το φθινόπωρο, ζει στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και μπορεί να καταστρέψει το καλαμπόκι, μια βασική καλλιέργεια, κρίσιμη για τη διατροφική ασφάλεια σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής.

Ξεσπάσματα μπορεί να έχουν ήδη καταγραφεί στη Ζάμπια, στη Ζιμπάμπουε, στο Μαλάουι και στη Νότια Αφρική και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι εξαπλώθηκε στη Ναμίμπια και τη Μοζαμβίκη.

Η έρευνα του CABI βρήκε ίχνη δύο ειδών του “fall armyworm” στην Γκάνα για πρώτη φορά και επιστήμονες εργάζονται τώρα για να καταλάβουν πώς έφθασε εκεί, πώς εξαπλώνεται και πώς οι γεωργοί μπορούν να το θέσουν υπό έλεγχο με έναν περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που φαίνεται πως και τα δύο είδη ή γένη είναι βιώσιμα στην ηπειρωτική Αφρική», είπε ο Κουκ. «Έπειτα από προηγούμενες έρευνες από τη Νιγηρία, το Τόγκο και το Μπενίν, αυτό δείχνει σαφώς ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

Ενώ το armyworm επηρεάζει κυρίως το καλαμπόκι, έχει καταγραφεί επίσης να κατατρώγει περισσότερα από 100 διαφορετικά φυτικά είδη, προκαλώντας μεγάλη ζημιά σε καλλιέργειες όπως του ρυζιού και του ζαχαροκάλαμου καθώς και στα λάχανα, στα παντζάρια και στη σόγια.

Ο Κουκ προειδοποίησε ότι τα ξεσπάσματα μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές απώλειες και αύξηση των χρεών των γεωργών και είπε πως είναι απαραίτητο να αναληφθεί επείγουσα δράση τώρα προκειμένου να βοηθηθούν οι αγρότες να ανακαλύψουν τις καλύτερες στρατηγικές για τον έλεγχο της κάμπιας.

Ο υπουργός Γεωργίας της Νότιας Αφρικής δήλωσε σήμερα πως η χώρα λαμβάνει μέτρα προκειμένου να προσδιορίσει την έκταση της εισβολής του "fall armyworm" και πως δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει την επίδρασή του στη γεωργική παραγωγή.

Το υπουργείο είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα πως έχει αρχίσει να καταρτίζει κατάλογο με τα φυτοφάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του armyworm.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ