ΚΟΣΜΟΣ

Πισινάο: η πισίνα της φτωχολογιάς του Ρίο

Πισινάο: η πισίνα της φτωχολογιάς του Ρίο
REUTERS/Nacho Doce

Οι διάσημες παραλίες Ιπανέμα και Κοπακαμπάνα είναι η μία όψη της ...βουτιάς στις ακροθαλασσιές του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η άλλη είναι μια τεράστια πισίνα -κυριολεκτικώς αυτό είναι το όνομά της, πισινάο (piscinão) στα βραζιλιάνικα- η οποία είναι σαν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου μαζί, και βρίσκεται στις εργατικές -κι επικίνδυνες κάποιες απ’ αυτές λόγω ναρκωτικών- συνοικίες της πόλης.

Γεμίζει καθημερινά από μανάδες, πατεράδες τα παιδιά και τους φίλους τους που πλατσουρίζουν στα αβαθή νερά της, τρώνε, παίζουν, χορεύουν και γελούν ασταμάτητα.

pisinao3

REUTERS/Nacho Doce

Το θαλασσινό της νερό δεν είναι και τόσο καθαρό, αλλά ουδείς μοιάζει να νοιάζεται.

pisinao1

REUTERS/Nacho Doce

«Που να τρέχεις στις κοσμικές παραλίες», λένε λουόμενοι και πλανόδιοι πωλητές που έχουν στέκι τους το πισινάο... «Άλλωστε εκεί οι πορτοφολάδες ξαφρίζουν τους πάντες ενώ εδώ είσαι ασφαλής. Μπορεί να μην είναι μέρος για λεφτάδες αυτό, είναι όμως χαρούμενο και μας προσφέρει χαλάρωση». Όπως λέει μια 52χρονη που νοικιάζει ομπρέλες και ξαπλώστρες και είναι γνωστή με το ψευδώνυμο ‘Μαντόνα’ «μια φορά στην Κοπακαμπάνα μου τα πήραν όλα. Με άφησαν με το μπικίνι. Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν εδώ».

pisinao5

REUTERS/Nacho Doce

pisinao2

REUTERS/Nacho Doce

Το πισινάο κατασκευάστηκε το 2001 με χρήματα του Δημοσίου. Το εκμεταλλεύονται και το συντηρούν τοπικοί φορείς. Για να γεμίσει χρειάζεται 30 εκατομμύρια λίτρα νερό. Απέχει ελάχιστα από το διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

pisinao4

REUTERS/Nacho Doce

ΔΗΜΟΦΙΛΗ