Πάπας Φραγκίσκος: Υπάρχει διαφθορά στο Βατικανό
Πηγή: REUTERS/Tony Gentile

«Υπάρχει διαφθορά στο Βατικανό, αλλά εγώ είμαι γαλήνιος», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξη του σε καθολικό περιοδικό.

Όπως είπε ο ποντίφικας , όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, γράφει ένα σημείωμα προς τον Άγιο Ιωσήφ και το βάζει κάτω από το αγαλματάκι που έχει στο δωμάτιό του.

Σε ό,τι αφορά σεξουαλικές κακοποιήσεις για τις οποίες ευθύνονται ιερείς, ο Φραγκίσκος δηλώνει, σύμφωνα με την Corriere della Sera: 

Σε περίπτωση που εμπλέκονται κληρικοί, είναι σαφές ότι βρίσκεται σε δράση ο διάβολος, ο οποίος καταστρέφει το έργο του Ιησού, μέσω εκείνου ακριβώς που έπρεπε να αναγγείλει το μήνυμά του. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: πρόκειται για ασθένεια. Αν δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ασθένεια, δεν μπορεί να λυθεί καλά το πρόβλημα.

«Δυο άτομα στα τέσσερα που ευθύνονται για κακοποίηση, όπως φαίνεται, στο παρελθόν είχαν πέσει τα ίδια θύματα κακοποίησης. Σπέρνεται μελλοντική κακοποίηση, είναι κάτι το φοβερά καταστρεπτικό», τονίζει ακόμη ο ποντίφικας.

Ο πάπας δηλώνει ότι στις θεολογικές και θρησκευτικές σχολές, θα πρέπει να γίνονται δεκτοί μόνον υποψήφιοι ιερείς, οι οποίοι είναι ώριμοι από ψυχολογικής και συναισθηματικής άποψης. Σε περίπτωση που δεν έχουν καταφέρει να γίνουν δεκτοί σε άλλες σχολές, θα πρέπει να διαπιστώνονται οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν στο αρνητικό αυτό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ο πάπας επανέλαβε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ: «η ζωή των ανθρώπων αυτών είναι πιο σημαντική από τις διεθνείς συμφωνίες». Ο ίδιος θεωρεί ότι «προσφέροντας υπηρεσίες στους φτωχούς, μπορεί να βρεθεί ιδανικό έδαφος για τον οικουμενικό διάλογο», από την στιγμή που « οι φτωχοί ενώνουν τους διαιρεμένους χριστιανούς».

Διαβάστε επίσης