ΚΟΣΜΟΣ

Οι δηλώσεις έκπληξη του Τσαβούσογλου και οι… έρευνες του CESME στο Αιγαίο

Οι δηλώσεις έκπληξη του Τσαβούσογλου και οι… έρευνες του CESME στο Αιγαίο
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο φαίνεται να είναι η Άγκυρα, καθώς μετά τις αλλεπάλληλες προκλητικές ενέργειες των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει... φίλος της Ελλάδας.

Μάλιστα η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται τη στιγμή που το ερευνητικό σκάφος TCG CESME, βγαίνει στο Αιγαίο για έρευνες.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία έχει υπερβεί τη συνθήκη της Λωζάνης και ακολουθεί πολιτική οθωμανική, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, από την Ισπανία, είπε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντοτε τηρεί τις υποσχέσεις της, σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε, κριτική μπορεί ασφαλώς να υπάρχει.«Η Ισπανία δεν επικρίνει καθόλου τις συμφωνίες που υπέγραψε; Για παράδειγμα πριν 22 χρόνια στη Βοσνία υπεγράφη μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία ήταν αναγκαία για να τελειώσει ο πόλεμος αλλά μπορεί τώρα κάποιος να πει ότι ήταν εξαιρετική; Η Τουρκία σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών της χωρών. Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα, οι απόψεις μας δεν είναι να αυξήσουν την ένταση αλλά για να τη μειώσουν. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και όλα τα κανάλια επικοινωνίας μας είναι ανοιχτά. Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι ελευθερία της έκφρασης να επικρίνει κανείς τις συμφωνίες του παρελθόντος. Αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στα εδάφη των γειτονικών χωρών», ανέφερε, χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, αυτή η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντικρούεται... στην απόφαση της Άγκυρας να βγει για έρευνες στο Αιγαίο το σκάφος TCG CESME.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την NAVTEX 181/17 η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος TCG CESME θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 9 Φεβρουαρίου «μέχρι νεωτέρας».

Η περιοχή που έχει αναγγείλει τις παράνομες έρευνες της η Τουρκία εκτείνεται εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού που αποτελεί τον πάγιο στόχο της τουρκικής διεκδίκησης για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Ταξίδι-αστραπή του Γκουτιέρες στην Άγκυρα

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Τουρκία για συνομιλίες.

Αναλυτικά, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν, νωρίς το βράδυ, την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Τουρκία. Η επίσκεψη του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ο κ. Γκουτιέρες και η συνοδεία του περιμένουν στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την αναχώρηση της πτήσης για την Κωνσταντινούπολη, καθώς λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης στην Αμερικανική μεγαλούπολη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Η επίσκεψή του στην Τουρκία θα διαρκέσει μόνο μία ημέρα καθώς στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ