ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία στο πλευρό του Τραμπ για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ

Η Γερμανία στο πλευρό του Τραμπ για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ
REUTERS/Mary F. Calvert

Η απαίτηση των ΗΠΑ προς τους εταίρους τους στο NATO να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους και τη χρηματοδότηση του Συμφώνου είναι ένα «δίκαιο αίτημα», έκρινε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από την πρώτη συνάντησή της με τον αμερικανό ομόλογό της Τζέιμς Μάτις.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θορυβήθηκαν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το NATO διότι τα κράτη μέλη του δεν συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε το Σύμφωνο «απαρχαιωμένο».

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος εμφανώς προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όταν είπε απευθυνόμενος σε αμερικανούς στρατιώτες ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά το NATO».

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως η Γερμανία, η οποία δαπανά ποσό χαμηλότερο από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα -το ποσοστό που το Σύμφωνο ορίζει ως στόχο- αντιλαμβάνεται ότι είναι ανάγκη να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, σημειώνει το ΑΠΕ.

«Νομίζω ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι:

Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διεθνείς κρίσεις, πιο συγκεκριμένα τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, και επίσης να ενισχύσουμε τα θεμέλια της συμμαχίας, τότε όλοι πρέπει να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι χαιρετίζει την προσφορά του Μάτις για την εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών. Ακόμη, υπογράμμισε πως ο Μάτις τη διαβεβαίωσε για την απαρασάλευτη στήριξή του προς το NATO.

Η ίδια χαρακτήρισε κρίσιμο να μείνουν ενωμένα τα κράτη μέλη του NATO. «Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με μια φωνή», επέμεινε.

Η υπουργός είπε πως συμφώνησαν με τον Μάτις πως πολλά διεθνή προβλήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία, δεν μπορούν να λυθούν δίχως τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα άλλων κυρίαρχων κρατών.

Σε ανακοίνωσή του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Μάτις ευχαρίστησε τη φον ντερ Λάιεν για την συνεισφορά της Γερμανίας στο NATO και αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραματίζει το Βερολίνο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ειδικότερα στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό αμερικανική ηγεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ