ΚΟΣΜΟΣ

Ακκιντζί: Ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων

Ακκιντζί: Ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων
Reuters

«Ως ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων και όχι για παραχώρηση ευρωπαϊκών προνομίων σε Τούρκους πολίτες». Κάπως έτσι περιέγραψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακκιντζί την απαίτηση από τουρκικής πλευράς για τις τέσσερις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού.

«Η Κύπρος δεν θα καταστεί δίοδος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα», σημείωσε και προσέθεσε πως η επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και πως συμφωνία στο θέμα των Τούρκων πολιτών θα μπορούσε να ξεκλειδώσει άλλα θέματα στη διαπραγμάτευση.

Σε κοινή συνέντευξη στις εφημερίδες «Πολίτης» και «Yeni Duzen» ο κ. Ακιντζί ρωτήθηκε τι θα ικανοποιούσε το αίσθημα ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς για να μην ζητά παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Η απάντηση ήταν μονολεκτική «χρόνο».

Παράλληλα εξήγησε ότι ένα διάστημα 15 χρόνων παραμονής τουρκικών στρατευμάτων θα έδινε την ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι «όντως η λύση είναι λειτουργική, αλλά και ικανοποιητικός για να εμπεδωθεί σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος από τη μεταξύ τους συνεργασία».

Σε ερώτηση πόσοι Τούρκοι στρατιώτες θα παρείχαν ικανοποιητική ασφάλεια ο κ. Ακκιντζί απάντησε πως σημασία δεν έχει ο αριθμός, αλλά η παρουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ