Η συγγνώμη του πάπα Φραγκίσκου για τους παιδεραστές ιερείς
Πηγή: REUTERS/Tony Gentile

Ο Ελβετός Ντάνιελ Πιτέ είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερέα στην παιδική του ηλικία και την σκοτεινή του αυτή εμπειρία θέλησε να μοιραστεί δημοσίως, γράφοντας ένα βιβλίο. Στον πρόλογο του λογοτεχνικού του έργου ο πάπας Φραγκίσκος έγραψε την εξής φράση: «Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για τους παιδεραστές παπάδες. Πρόκειται για ένδειξη του διαβόλου, θα είμαστε αυστηρότατοι».

Ο ποντίφικας έχει στενή σχέση με τον συγγραφέα, καθώς ο ίδιος του έχει αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του, και στην πρώτη σελίδα του βιβλίου αυτού, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, γράφει άμεσα και με σαφήνεια:

Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά τις ζημίες που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση και την μακρά και επώδυνη πορεία που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θύματα. Είμαι ευτυχής για το ότι και άλλοι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν σήμερα αυτή τη μαρτυρία και να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο το κακό μπορεί να εισέλθει στην καρδιά ενός δούλου της Εκκλησίας. Πώς μπορεί ένας ιερέας, που υπηρετεί τον Ιησού και την Εκκλησία, να φτάσει να προκαλέσει τόσο μεγάλο κακό; Πώς μπορεί να έχει τάξει την ζωή του στο να συνοδεύει τα παιδιά κοντά στον Θεό και στο τέλος, αντιθέτως, να τα καταβροχθίζει σε αυτό που ονόμασα "διαβολική θυσία", η οποία καταστρέφει τόσο το θύμα όσο και την ζωή της Εκκλησίας; Κάποια θύματα έφτασαν μέχρι και στην αυτοκτονία.

Οι νεκροί αυτοί βαραίνουν την καρδιά μου, την συνείδησή μου και εκείνη όλης της Εκκλησίας. Θέλω να εκφράσω στις οικογένειές τους τα συναισθήματα αγάπης και πόνου και να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη.

La Perdono Padre Di Daniel Pittet PDF

Το βιβλίο του Ντανιέλ Πιτέ, με τίτλο «La perdono, padre» (Πάτερ, σας συγχωρώ), έχει μόλις κυκλοφορήσει στην Ιταλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο συγγραφέας δήλωσε πως «αποκάλυψε στον πάπα τα τέσσερα χρόνια κόλασης που έζησε και διαβάζοντας το βιβλίο, ο Φραγκίσκος έκλαψε μαζί του» .

Διαβάστε επίσης