ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Χωρικός διάβαζε 16 χρόνια βιβλία νομικής για να σώσει το χωριό του

Κίνα: Χωρικός διάβαζε 16 χρόνια βιβλία νομικής για να σώσει το χωριό του
odditycentral

Η Erin Brockovich είχε αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής της για να χτίσει την υπόθεση κατά της Pacific Gas and Electric Company για την πρωτοφανή περιβαλλοντολογική μόλυνση στην νότια Καλιφόρνια, που κόστισε πολλές ζωές. Κατά τον ίδιο τρόπο ένας άντρας από την Κίνα διάβαζε 16 ολόκληρα χρόνια βιβλία νομικής για να αποδείξει πως εργοστάσιο μόλυνε το Yushutun, το χωριό του. 

Την Πρωτοχρονιά του 2001 ο κ. Wang Enlin - που διανύει σήμερα την δεκαετία των 60 - και γείτονες του γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, όταν ξαφνικά το σπίτι που βρίσκονταν γέμισε με νερά, που προέρχονταν από το εργοστάσιο Qihua Group. Σύντομα όλο το χωριό είχε πλημμυρίσει από τοξικά απόβλητα.

Έγραψε μια επιστολή στην επιχείρηση ζητώντας να σταματήσει την μόλυνση, όμως η απάντηση που έλαβε δεν ήταν θετική. Οι ιθύνοντες αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και τον προκάλεσαν να βρει στοιχεία και να τους πάει στα δικαστήρια.

«Ήξερα ότι είχα δίκιο, αλλά δεν ήξερα ποιον νόμο είχε σπάσει η εταιρία ή αν υπήρχαν ή όχι αποδείξεις», είπε ο 60χρονος σε δημοσιογράφους. Το πιο απλό που μπορούσε να κάνει είναι να προσλάβει έναν δικηγόρο, αλλά ο κ. Wang και η οι γείτονες του ήταν πολύ φτωχοί. Η επαγγελματική βοήθεια ήταν εκτός συζήτησης.

kina

(odditycentral)

Όπως ο επίμονος Κινέζος δεν είχε σκοπό να τα παρατήσει. Παρότι είχε πάει μέχρι την τρίτη τάξη του δημοτικού, αποφάσισε να μάθει τον νομικό κώδικα και να γλυτώσει το χωριό και τους συγχωριανούς του.

Το επόμενο εμπόδιο που βρήκε μπροστά του ήταν το κόστος των βιβλίων που χρειαζόταν. Αλλά ούτε αυτό τον εμπόδισε. Ξεκίνησε να επισκέπτεται το βιβλιοπωλείο της περιοχής του και να διαβάζει ότι βιβλίο έβρισκε. Για να ευχαριστήσει τον βιβλιοπώλη μάλιστα του προσέφερε τσάντες με καλαμπόκι.

Φυσικά και του ήταν δύσκολο να αντιληφθεί όλους τους δύσκολους νομικούς όρους, αλλά χρησιμοποιώντας ένα λεξικό σιγά-σιγά καταλάβαινε τι διάβαζε και τι αποδείξεις χρειαζόταν να συγκεντρώσει για να κερδίσει την υπόθεση. Για να μπορέσει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία είπε σε όλο το χωριό για το τι πρέπει να ψάξει.

kina1

(odditycentral)

Το 2007 μια δικηγορική εταιρία – εντυπωσιασμένη από την προσπάθεια του Wang – ξεκίνησε να παρέχει στο χωριό δωρεάν νομικές συμβουλές. Εξετάζοντας μάλιστα όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει τα προηγούμενα έξι χρόνια συμφώνησε να καταθέσει μήνυση εκ μέρους τους κατά της Qihua Group.

Η δίκη λόγω καθυστερήσεων τελικά έγινε το 2015, όμως το χωριό κέρδισε την πρώτη μάχη. Δικαστής διέταξε την εταιρία να πληρώσει 820,000 γιέν – 112.160 ευρώ – ως αποζημίωση. Ακόμη τους ζήτησε να ξεφορτωθούν τα απόβλητα που έχουν πετάξει στην γύρω περιοχή τα τελευταία 16 χρόνια.

Υπολογίζεται πως το εργοστάσιο πετά περίπου 20.000 τόνους χημικών αποβλήτων κάθε χρόνο σε χωράφια έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων. Ο Wang Enlin και οι γείτονες του παρουσίασαν αποδείξεις πως και η κοντινή λίμνη έχει μολυνθεί από τα λύματα.

Η επιχείρηση έχει κάνει έφεση στην απόφαση αλλά ο Wang Enlin είναι σίγουρος ότι η μάχη του χωριού θα στεφθεί από επιτυχία. «Θα κερδίσουμε σίγουρα. Ακόμη και αν χάσουμε, θα συνεχίσουμε την μάχη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ