ΚΟΣΜΟΣ

Το SPD του Σουλτς μπροστά από το CDU της Μέρκελ για πρώτη φορά από το 2006

Το SPD του Σουλτς μπροστά από το CDU της Μέρκελ για πρώτη φορά από το 2006
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας προηγείται της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής-Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, για πρώτη φορά από το 2006, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, όπως ανέφερε η εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.885 ψηφοφόρων, δείχνει πως αν γίνονταν τώρα εκλογές στη Γερμανία, το SPD θα κέρδιζε με 33%, σημειώνοντας άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θα εξασφάλιζαν το 32%, σημειώνοντας πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αφότου δηλαδή ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ορίστηκε υποψήφιός του, το SPD έχει κερδίσει 12 μονάδες (ποσοστό-ρεκόρ).

«Η άνοδος αυτή δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων της Bild am Sonntag», έγραψε η εφημερίδα.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το SPD, ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνώντα συνασπισμό της Μέρκελ, ερχόταν για χρόνια δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, με πρώτο τον συντηρητικό συνασπισμό της, έως ότου η επιλογή του Σουλτς προκάλεσε αναγέννηση της υποστήριξης για το κόμμα, το οποίο κέρδισε για τελευταία φορά τις εκλογές υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2002.

Την Παρασκευή, ο Όμιλος Εκλογικής Έρευνας δημοσιοποίησε δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σύμφωνα με την οποία το SPD θα συγκέντρωνε 30%, έναντι 34% του CDU/CSU.

Η δημοσκόπηση του Emnid στην Bild am Sonntag δείχνει επίσης πως το SPD θα μπορούσε να σχηματίσει κεντροαριστερό συνασπισμό με το κόμμα Αριστερά (Linke) και τους Πρασίνους.

Τα ποσοστά του Linke παραμένουν αμετάβλητα στο 8% και οι Πράσινοι σταθεροί στο 7%. Μαζί με το 33% του SPD, ένας κεντροαριστερός συνασπισμός θα είχε ποσοστό 48% το οποίο επαρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς τα μικρά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω του ορίου του 5%.

Το CDU/CSU στο 32%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) σε ένα σταθερό 6% και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που καταγράφει πτώση μιας μονάδας και πέφτει στο 9%, συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 47%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ