ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αυστηρότεροι έλεγχοι κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κίνα: Αυστηρότεροι έλεγχοι κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
REUTERS/Aly Song

Η Κίνα θα επιβάλει φέτος αυστηρότερους ελέγχους κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο και γειτονικές σε αυτό περιοχές για να αντιμετωπίσει το βαρύ νέφος, κλείνοντας τα παράνομα εργοστάσια και μειώνοντας την παραγωγή χάλυβα.

Για τη μείωση της ρύπανσης τον χειμώνα, το Πεκίνο, η Τιαντζίν και 26 πόλεις στις γειτονικές επαρχίες Χεμπέι, Σανσί, Σαντόνγκ και Χενάν πρέπει να επιτύχουν νωρίτερα τους ετήσιους στόχους μείωσης της υπερβάλλουσας δυναμικότητας χάλυβα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζάο Γινγκμίν, αναπληρωτής υπουργός περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι πόλεις αυτές πρέπει να κλείσουν όλα τα παράνομα ρυπογόνα εργοστάσια έως το τέλος Οκτωβρίου και να διασφαλίσουν μία μείωση της συνολικής φετινής κατανάλωσης άνθρακα, πρόσθεσε ο Ζάο.

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, οι μεγάλες πόλεις παραγωγής χάλυβα του Χεμπέι πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή στο μισό της δυναμικότητάς τους, σημείωσε.

Επίσης, οι βιομηχανίες τσιμέντου και χυτών μετάλλων στην περιοχή Πεκίνου - Τιαντζίν - Χεμπέι θα συνεχίσουν τη διακοπή της παραγωγής τον χειμώνα.

Οι έλεγχοι στην παραγωγή παίζουν έναν σημαντικό ρόλο για την αντιστάθμιση της μόλυνσης που δημιουργείται τον χειμώνα, καθώς η καύση άνθρακα για θέρμανση οδηγεί σε μία αύξηση κατά 30% των ρύπων, ανέφερε ο Ζάο.

Ο ίδιος ζήτησε να χρησιμοποιούνται καθαρά καύσιμα για θέρμανση τον χειμώνα και ισχυρότερα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ