ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης κατηγορείται πως εμπλέκεται σε σκάνδαλο

Βενεζουέλα: Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης κατηγορείται πως εμπλέκεται σε σκάνδαλο
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/Φωτογραφία αρχείου

Την ώρα οι εικόνες φτώχειας και πείνας από την Βενεζουέλα κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ένα σκάνδαλο δωροδοκίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων έρχεται να ταράξει και άλλο τα νερά.

Μήνυση κατατέθηκε εναντίον ενός από τους γνωστότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, του Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε με το ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων από τον κατασκευαστικό όμιλο Odebrecht.

«Ζητάμε η εισαγγελία να δώσει εντολή να ληφθούν προσωρινά μέτρα κατάσχεσης και φορολόγησης των περιουσιακών στοιχείων του κ. Καπρίλες, διότι αποκτήθηκαν παράνομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Λουίς Τεγιερίας, πολιτικός που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ζήτησε από την εισαγγελία να δώσει εντολή ο Ενρίκε Καπρίλες να προφυλακιστεί, ενώ διευκρίνισε πως η μήνυση κατατέθηκε εξ ονόματος της ΜΚΟ Μέτωπο κατά της Διαφθοράς.

Την 15η Φεβρουαρίου η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η δικαιοσύνη της Βενεζουέλας δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους πόρους στη χώρα της βραζιλιάνικης εταιρείας Οντεμπρέχτ, που βρίσκεται στην καρδιά ενός κυκλώματος διαφθοράς που δωροδοκούσε πολιτικούς στη Βραζιλία και πολλά ακόμη κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal ανέφερε πως στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ ενδέχεται να εμπλέκεται ο Καπρίλες, κυβερνήτης της Πολιτείας Μιράντα, ο οποίος το διαψεύδει.

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης αντιτείνει πως οι συμβάσεις με την Οντεμπρέχτ συνήφθησαν επί των ημερών του Ντιοσντάντο Καμπέγιο, κυβερνήτη από το 2004 ως το 2008 και στελέχους των τσαβίστας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε –χωρίς να κατονομάσει τον Καπρίλες– ότι «ένας κυβερνήτης εμπλέκεται» στο σκάνδαλο κι ενδέχεται να προφυλακιστεί.

Όπως έχει αποκαλύψει ο Μαρσέλου Οντεμπρέχτ, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ομίλου, που καταδικάστηκε σε 19 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η Βενεζουέλα κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής στις οποίες η Οντεμπρέχτ έδινε τις μεγαλύτερες δωροδοκίες (98 εκατ. δολάρια), πίσω μόνο από τη Βραζιλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ