ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Απεργία πείνας ξεκινούν μέλη της οργάνωσης FARC

Κολομβία: Απεργία πείνας ξεκινούν μέλη της οργάνωσης FARC
REUTERS/ JAIME SALDARRIAGA

Σχεδόν εκατό φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) γνωστοποίησαν πως ξεκινούν απεργία πείνας, με αίτημα να τους δοθεί αμνηστία στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψαν οι αντάρτες και η κυβέρνηση.

«Ξεκινάμε απεργία πείνας επ' αόριστον», διευκρίνισαν οι 97 φυλακισμένοι σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε το Σάββατο στον ιστότοπο των FARC, της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της Κολομβίας, με την οποία η Μπογκοτά υπέγραψε μια συμφωνία ειρήνης την 24η Νοεμβρίου.

Έπειτα από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας το κοινοβούλιο της Κολομβίας ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου νόμο που προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας ή χάριτος σε μέλη των FARC που κατηγορούνται για πολιτικά εγκλήματα.

Στο κείμενό τους, οι φυλακισμένοι, που κρατούνται στο Ποπαγιάν, στο νότιο τμήμα της χώρας, απευθύνονται στην κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και της ζητούν να πάψει να «καθυστερεί (...) την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και να φροντίσει «ο νόμος περί αμνηστίας να γίνει πραγματικότητα».

Οι έγκλειστοι τονίζουν πως στη φυλακή Σαν Ισίδρο, όπου κρατούνται, οι ιατρικές υπηρεσίες είναι επικίνδυνα ελλιπείς καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα, ούτε ειδικευμένοι γιατροί.

Η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν η οργάνωση FARC και η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη των τελευταίων 52 ετών και προβλέπει τον αφοπλισμό των ανταρτών και τη μετατροπή της οργάνωσής τους σε πολιτικό κίνημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ