ΚΟΣΜΟΣ

Η φωτογραφία που έκανε το Facebook να μπλοκάρει τη σελίδα της Φατάχ

Η φωτογραφία που έκανε το Facebook να μπλοκάρει τη σελίδα της Φατάχ
EPA/ABED AL HASHLAMOUN/φωτογραφία αρχείου

Η ανάρτηση μιας φωτογραφίας στην οποία εικονιζόταν ο ιστορικός ηγέτης των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ήταν η αφορμή για να μπλοκάρει το Facebook τον λογαριασμό της οργάνωσης στο δημοφιλές αυτό κοινωνικό δίκτυο.

Στην συγκεκριμένη φωτογραφία, ο Γιασέρ Αραφάτ, φαίνεται να κρατά ένα όπλο, ενώ δίπλα του βρίσκεται ο Μαχμούντ αλ Αλούλ, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Φατάχ.

«Λάβαμε ένα μήνυμα που ανέφερε ότι η σελίδα μας παραβίασε τους κανόνες του Facebook», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Φατάχ, Μουνίρ αλ Τζαγκνούμπ, προσθέτοντας πως οι διαχειριστές ενημερώθηκαν ότι η σελίδα θα παρέμενε ανενεργή για διάστημα 30 ημερών.

Ωστόσο, το μπλοκάρισμα της επίσημης σελίδας της Φατάχ κράτησε για λίγες ώρες τη Δευτέρα, καθώς το Facebook την επανέφερε, εκδίδοντας παράλληλα και μία ανακοίνωση, στην οποία χαρακτήριζε ως λάθος την συγκεκριμένη ενέργεια.

«Η σελίδα κατέβηκε από λάθος και η λειτουργία της αποκαταστάθηκε μόλις καταφέραμε να το διερευνήσουμε.Απολογούμαστε για αυτό το λάθος», είπε εκπρόσωπος του Facebook στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya όταν ρωτήθηκε για το συμβάν, σημείωσε πάντως πως «όλες οι σελίδες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της κοινότητάς μας».

Πάντως, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το Facebook «κατέβασε» την σελίδα της Φατάχ, όπως υποστηρίζει η οργάνωση, η οποία έχει αναρτήσει την επίμαχη φωτογραφία και στον λογαριασμό της στο Twitter.

Μόλις η σελίδα της Φατάχ επανήλθε στο Facebook, οι διαχειριστές της έκαναν μια ανάρτηση με την οποία πανηγυρίζουν την επανέναρξη της λειτουργίας της.

Σημειώνεται πως το Facebook συνεργάζεται εδώ και καιρό με την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της βίας που ενδεχομένως υποκινείται από κάποιες αναρτήσεις. Όπως αναφέρει το RT, αντιπρόσωποι του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ισραήλ, βοηθώντας την κυβέρνηση της χώρας να «περάσει» νομοθεσία που θα υποχρεώνει τα social media να κατεβάζουν περιεχόμενο που υποκινεί την βία. Για την ιστορία, το νομοσχέδιο «πέρασε» από την Κνεσέτ τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο διάστημα που το Facebook βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή, «κατέβηκαν» περισσότερες από εκατό σελίδες που ανήκαν σε μέλη ή υποστηρικτές της Χαμάς, ωστόσο δεν λείπουν και οι σφοδρές επικρίσεις προς το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεν προχώρησε σε αντίστοιχες ενέργειες για σελίδες Ισραηλινών που ανεβάζουν παρόμοιο περιεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ