ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Η Ελλάδα απελπισμένη αναζητά στρατηγική ανάπτυξης

Guardian: Η Ελλάδα απελπισμένη αναζητά στρατηγική ανάπτυξης
REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Η Ελλάδα απελπισμένη αναζητά στρατηγική ανάπτυξης, καθώς η διάθεση του κόσμου σκοτεινιάζει», είναι ο τίτλος του άρθρου που φιλοξενεί ο Guardian, το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος που παρακολουθεί τις ομιλίες στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.

«Έχοντας μπροστά αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και το καμπανάκι της χρεοκοπίας να χτυπά, η ελληνική κυβέρνηση κυνηγά απεγνωσμένα κεφάλαια για την ενίσχυση της απασχόλησης», αναφέρει ο Guardian.

«Στον μακρύ και δύσκολο δρόμο του ελληνικού δράματος αναφορικά με το χρέος, η απογοήτευση και η ελπίδα είναι τα δύο συναισθήματα που εναλλάσσονται και με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε ελληνική κυβέρνηση. Η επίλυση της εθνικής κρίσης δεν βρίσκεται πιο κοντά από ότι ήταν πριν από επτά χρόνια, οπότε και ξέσπασε ενώ και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο σε μια Ευρώπη βυθισμένη στην αβεβαιότητα. Η ανάγκη για ελπίδα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη» αναφέρει η συντάκτρια και προσθέτει:

«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν προσπάθησαν να αλλάξουν το αφήγημά τους και να στρέψουν την προσοχή προς την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση Τσίπρα πήγε ένα βήμα παραπέρα με το να προσεγγίσει την Παγκόσμια Τράπεζα για να ζητήσει δάνειο 3 δισ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης. Η κίνηση αυτή δείχνει την απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας».

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό σοκ» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα και συμπλήρωσε:

Στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας θα συζητήσουμε μία νέα στρατηγική ανάπτυξης που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση των επενδύσεων με στόχο την μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα. Δηλαδή, στο 8% κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο Guardian τονίζει:

«Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να επιβάλει εργασιακές μεταρρυθμίσεις και να προβεί σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%. Παράλληλα, τον Ιούλιο η χώρα θα πρέπει να καταβάλει δόσεις άνω των 7 δισ. ευρώ. Όμως, την ώρα που τα ταμεία της είναι σχεδόν άδεια, θα είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψει τη χρεοκοπία και αναπόφευκτα την έξοδό της από το ευρώ, αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, εκτός και αν έρθουν νέα δάνεια.

Η προοπτική νέων περικοπών, ιδιαίτερα όταν οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί 12 φορές και ορισμένοι συνταξιούχοι ζουν με μόλις 300 ευρώ, επιδεινώνει την αίσθηση της κατήφειας στο πιο αδύναμο κράτος της Ευρωζώνης».

1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ