ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: 22 μετανάστες σκοτώθηκαν από ανταλλαγή πυρών αντιπάλων διακινητών

Λιβύη: 22 μετανάστες σκοτώθηκαν από ανταλλαγή πυρών αντιπάλων διακινητών
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Hani Amara

Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διακινητών στις ακτές της Λιβύης στη Μεσόγειο, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, όπως έκανε γνωστό ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Τα θύματα πιστεύεται ότι είναι μετανάστες και όχι διακινητές, διότι ήταν πολίτες χωρών της υποσαχάρειας Αφρική, διευκρίνισε ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του ΔΟΜ σημειώνοντας πως τραυματίστηκαν άλλοι 100 και πλέον άνθρωποι. Τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει, του τα έδωσαν συνάδελφοί του από τη Λιβύη.

Οι νέοι θάνατοι προστίθενται στις 140 σορούς που έχουν βρεθεί στις ακτές της Λιβύης μέχρι στιγμής φέτος, ενώ στη θάλασσα έχουν καταγραφεί 477 θάνατοι μεταναστών που αναχώρησαν από τις λιβυκές ακτές, σημειώνει το ΑΠΕ.

Μέχρι σήμερα, οι μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ιταλία φέτος ξεπερνούν τους 15.760 –από 9.101 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο– παρότι τουλάχιστον 3.000 μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη, συμπλήρωσε ο Μίλμαν.

Ο αριθμός των μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία έχει αυξηθεί πάνω από 50% φέτος, ενώ οι αφίξεις τα τελευταία τρία χρόνια υπολογίζεται πως ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας διαμηνύει ότι στο εξής θα στέλνει περισσότερους μετανάστες οι οποίοι δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο ή καθεστώς διεθνούς προστασίας πίσω στις πατρίδες τους -με τη συναίνεσή τους, ή διά της βίας. Κατά τον Μίλμαν:

Kαταγράφεται έξαρση διαφόρων ειδών δραστηριότητας από τους διακινητές και η δραστηριότητα αυτή έχει φθάσει στο σημείο να ξεσπούν ανταλλαγές πυρών, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι τις τελευταίες μια-δυο μέρες.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι ανάμεσα στους μετανάστες που έφθασαν στην Ιταλία εντοπίστηκαν 62 Σύροι. Οι σύροι πρόσφυγες κυρίως προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, μιας οδού που ουσιαστικά έκλεισε πέρυσι μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Λιγότεροι από 200 Σύροι ταξίδεψαν από τη Λιβύη στην Ιταλία πέρυσι.

«Έτσι με τους 62, προφανώς δεν έχουμε κάποιο ρεκόρ, αλλά θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεταφορά της κίνησης» των σύρων προσφύγων προς τα κράτη της βόρειας Αφρικής, «πιθανόν προς τη Λιβύη ξανά», συμπλήρωσε ο Μίλμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ