ΚΟΣΜΟΣ

Φανάρια με γυναικεία μορφή στους δρόμους της Μελβούρνης (pics)

Φανάρια με γυναικεία μορφή στους δρόμους της Μελβούρνης (pics)
Instagram/wardofthefries

Φωτεινοί σηματοδότες με γυναικείες φιγούρες τοποθετήθηκαν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με πρωτοβουλία μη κυβερνητικής οργάνωσης, μια κίνηση που έχει στόχο την άρση των προκαταλήψεων και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Συγκεκριμένα, σε δέκα φωτεινούς σηματοδότες για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας πεζών σε μία από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις της πόλης οι φιγούρες είναι πλέον γυναίκες με φόρεμα για δοκιμαστική περίοδο 12 μηνών.

«Η ιδέα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία... είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων και η μείωση των ασυνείδητων προκαταλήψεων μέσω της αλλαγής της εικονογραφίας που βλέπουμε κάθε μέρα» ανέφερε η Μάρτιν Λετς από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Η Επιτροπή της Μελβούρνης», στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε, την Τετάρτη που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όμως έγινε δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις.

Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ αμφισβήτησε την αξία της πρωτοβουλίας. «Υποστηρίζω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την ισότητα των φύλων» δήλωσε σε δημοσιογράφους συνεχίζοντας: «Δυστυχώς, νομίζω ότι αυτού του είδους οι δαπανηρές δοκιμές είναι πιο πιθανό να φέρουν χλευασμό παρά τη στήριξη αυτού του πολύ σημαντικού θέματος».

Η ομάδα «Η Επιτροπή της Μελβούρνης» επιμένει ότι δεν δαπανήθηκαν χρήματα των φορολογουμένων για την πρωτοβουλία. Η υπουργός Γυναικών της πολιτείας Βικτόρια, Φιόνα Ρίτσαρντσον από την πλευρά της στήριξε πλήρως την πρωτοβουλία τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σεξισμού. «Είναι πολύ μικρές φιγούρες αλλά έχουν συμβολική σημασία, δείχνουν ότι οι γυναίκες αποκλείονται από το δημόσιο χώρο» είπε, σημειώνοντας πως:

Η κουλτούρα του σεξισμού δημιουργείται από πολύ μικρά ζητήματα, όπως το ότι στις διαβάσεις πεζών, προεπιλογή είναι η χρησιμοποίηση μιας ανδρικής φιγούρας καθώς και από μεγάλα θέματα, όπως το ποσοστό των γυναικών που είναι αντιμέτωπες με την ενδοοικογενειακή βία.

«Είμαστε μια κυβέρνηση που εργάζεται προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων για όλες τις γυναίκες», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ