ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μείωση 40% στις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από το Μεξικό

ΗΠΑ: Μείωση 40% στις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από το Μεξικό
REUTERS/Edgard Garrido

Κατά 40% έχει μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουν εισέλθει σε αμερικανικό έδαφος από το Μεξικό και έχουν συλληφθεί. Τα στοιχεία αφορούν τον Φεβρουάριο και δείχνουν σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, ο οποίος έδωσε στην δημοσιότητα τα νούμερα, επεσήμανε πως «η μείωση του αριθμού των συλλήψεων δείχνει μια σημαντική αλλαγή τάσης».

Η μείωση στον αριθμό εισόδου παράτυπων μεταναστών σημειώθηκε μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο οποίος έχει δεσμευθεί να απελάσει πολλούς από τους περίπου 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος.

«Μετά την εφαρμογή από την κυβέρνηση διαταγμάτων με στόχο την ενίσχυση των νόμων που αφορούν τη μετανάστευση, οι συλλήψεις και οι μετακινήσεις των μη αποδεκτών ατόμων τείνει προς χαμηλό μήνα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Συνήθως οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών σημειώνουν αύξηση 10 με 20% κάθε χρόνο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, σημείωσε ο Κέλι. «Αντίθετα, φέτος παρατηρήσαμε μια μείωση του αριθμού συλλήψεων από 31.578 σε 18.762, δηλαδή μείωση κατά 40%», εξήγησε.

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εφαρμογή των νόμων έχει επίδραση, η αποτροπή έχει επίδραση και η αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων που αφορούν τη μετανάστευση έχει επίδραση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για το τείχος στα σύνορα με Μεξικό

ΗΠΑ: Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ