ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία μπλόκαρε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Η Πολωνία μπλόκαρε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

H Βαρσοβία μπλόκαρε την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού επιχείρησε μάταια να αντιταχθεί στην επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Μπεάτα Σίντλο, που επισήμανε ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη έχοντας τη στήριξη των 27 κρατών μελών αλλά όχι του δικού του, της Πολωνίας. Η θητεία του θα λήξει τον Νοέμβριο του 2019 και η Βαρσοβία διατρανώνει την αντίθεσή της.

«Δεν θα αποδεχθώ τα συμπεράσματα της Συνόδου, επομένως η Σύνοδος δεν θα είναι έγκυρη» υπογράμμισε η Σίντλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Το μπραντ ντε φερ μεταξύ της επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή Τουσκ, καθώς επρόκειτο για μια ξεχωριστή διαδικασία και η επανεκλογή του εγκρίθηκε με την πλειοψηφία που απαιτείτο.

Απουσία συναίνεσης, η τελική διακήρυξη της Συνόδου, που προετοιμαζόταν εδώ και εβδομάδες και αναφερόταν σε ζητήματα όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, το μεταναστευτικό ή η ευρωπαϊκή άμυνα, θα μπορούσε να εκδοθεί στο σύνολό της εξ ονόματος της προεδρίας της ΕΕ, που αυτή τη στιγμή ασκεί η Μάλτα, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μούσκατ.

«Οι υποψήφιοι πρέπει να προκύπτουν έπειτα από συναίνεση και να είναι αποδεχτοί στις χώρες προέλευσής τους. Εάν αυτές οι αρχές δεν γίνονται σεβαστές, η ΕΕ θα παραμείνει διχασμένη» επισήμανε η Μπεάτα Σίντλο.

«Η ΕΕ διανύει μια κρίση (...). Έχουμε επίγνωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην ΕΕ, ωστόσο κάποιοι πολιτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να αδιαφορήσουν» κατήγγειλε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ