ΚΟΣΜΟΣ

Ένα έργο του Άι Γουέι Γουέι με θέμα την προσφυγική κρίση στην Πράγα

Ένα έργο του Άι Γουέι Γουέι με θέμα την προσφυγική κρίση στην Πράγα
Reuters/Stoyan Nenov

Μια τεράστια εγκατάσταση, με τον τίτλο «Ο νόμος του Ταξιδιού» με την υπογραφή του Κινέζου καλλιτέχνη Άι Γουέι Γουέι θα εκτεθεί στην Πράγα από την 16η Μαρτίου έως την 7η Ιανουαρίου του 2018.

Το έργο έχει τη μορφή μιας φουσκωτής βάρκας μήκους 70 μέτρων, στο εσωτερικό της οποίας βρίσκονται υπερμεγέθεις ανθρώπινες φιγούρες. Πρόκειται για 258 πρόσφυγες.

Η λέμβος αιωρείται στο κενό και η «υπερφυσική» της μορφή αντικατοπτρίζεται σε μια μεγάλη κρυστάλλινη σφαίρα, διευκρινίζεται από τους υπεύθυνους της γκαλερί της Τσεχίας.

«"Ο Νόμος του Ταξιδιού"» είναι μια μνημειώδης εγκατάσταση, το μεγαλύτερο ατομικό έργο του καλλιτέχνη» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου.

Το έργο «αντικατοπτρίζει τα επείγοντα προβλήματα του κόσμου σήμερα, τον οποίο υπονομεύουν οι συρράξεις και πολιτικές και οικονομικές κρίσεις...» τονίζεται στο κείμενο.

«Όταν έφθασα για πρώτη φορά στη Λέσβο, βρήκαμε μια μισοβυθισμένη βάρκα. Ήθελα να αποτυπώσω την εμπειρία του να βρίσκεται κανείς εκεί μόνος» είπε ο Άι Γουέι Γουέι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

«Κι εκεί ένιωσα σα να βρίσκομαι εγώ σε μία λέμβο χωρίς εξοπλισμό, ολομόναχος, σαν ένα έντομο σε ένα φύλλο στη μέση μιας λίμνης» σημειώνει ο διάσημος καλλιτέχνης.

«Σε εκείνη τη βάρκα, βρήκα ένα μπιμπερό και μια βίβλο, ποτισμένη με νερό της θάλασσας. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή αποφάσισα να το εξερευνήσω όλο αυτό, ακολουθώντας τις σκέψεις μου που είχα στο κεφάλι μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ