ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κάηκαν ζωντανά δεκάδες χιλιάδες γουρούνια

ΗΠΑ: Κάηκαν ζωντανά δεκάδες χιλιάδες γουρούνια
REUTERS/ STAFF

Δεκάδες χιλιάδες χοίροι σκοτώθηκαν από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατέστρεψαν μια χοιροτροφική μονάδα της εταιρείας Smithfield Foods στην Λα Βερν της Οκλαχόμα, ανέφεραν την Παρασκευή η εταιρεία και τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο ακριβής αριθμός των γουρουνιών που σκοτώθηκε από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν την Δευτέρα δεν ήταν άμεσα γνωστός. Η Smithfield δεν διευκρίνισε πόσοι χοίροι σκοτώθηκαν από την πυρκαγιά, τονίζοντας πως δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός εργαζομένων.

Στο χοιροτροφείο σταβλίζονταν περίπου 45.000 γουρούνια, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Ο Λουκ Καντσλερζ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας δασοκοµίας της Οκλαχόμα, δήλωσε χθες πως αρκετοί χιλιάδες χοίροι «εξαφανίστηκαν».

«Είναι τόσο μεγάλη η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, που θα χρειαστεί χρόνος για να συλλέξουμε πληροφορίες», τόνισε.

«Ενώ είμαστε βαθιά ευγνώμονες που δεν τραυματίστηκε κανένας εργαζόμενος από την φωτιά, θρηνούμε την μάταιη απώλεια ζώων και την καταστροφή της περιβάλλουσας κοινότητας», τόνισε η εκπρόσωπος της εταιρείας Κάθλιν Κίρκχαμ.

Η Smithfield είναι ο μεγαλύτερος εκτροφέας χοίρων στον κόσμο, με περίπου 16 εκατομμύρια γουρούνια το χρόνο. Η εταιρεία ανήκει στην WH Group Ltd με έδρα την Κίνα.

Οι πυρκαγιές επίσης σκότωσαν 1.900 χοίρους σε δύο φάρμες της εταιρείας of Seaboard Foods, νότια του Πέριτον στο Τέξας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα αποτεφρώθηκαν εντός 24ωρου την Δευτέρα στο Πένχαντλ του Τέξας, βορειοδυτικά της Οκλαχόμα και σε παρακείμενες τοποθεσίες του νοτιοδυτικού Κάνσας, σύμφωνα με τον Πάτρικ Μαρς, μετεωρολόγο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Την Παρασκευή οι πυροσβεστικές αρχές εξακολουθούσαν να επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που προκάλεσαν τον θάνατο σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους.

Αξιωματούχοι στην Κλαρκ Κάουντι του Κάνσας υπολογίζουν πως περίπου 9.000 βοοειδή σκοτώθηκαν, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή του Κάνσας Πατ Ρόμπερτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ