ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση η Ολλανδία κατά του Ερντογάν: «Τρελό το σχόλιο του»

Στην αντεπίθεση η Ολλανδία κατά του Ερντογάν: «Τρελό το σχόλιο του»

Μετά το προκλητικό σχόλιο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Ολλανδών, τους οποίους αποκάλεσε "απομεινάρια των Ναζί" και φασίστες, ήρθε η ώρα των Ολλανδών να περάσουν στην αντεπίθεση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε να χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο αυτό και να δείχνει αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους Τούρκους

Ο Oλλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το σχόλιο του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, ήταν «εντελώς απαράδεκτο».

Ο Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης στην Ολλανδία του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια για να προσγειωθεί στη χώρα το αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, δήλωσαν πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών, για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης να απαγορεύσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει σε συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Ολλανδία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αξιωματούχος.

Πριν το συμβάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk είχε προειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές πως σε περίπτωση που με οποιονδήποτε τρόπο τον εμποδίσουν, τότε θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές.

Πάντως, η Ολλανδία σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ενέργειά της, έκανε λόγο για απαραίτητη ενέργεια μετά τις απειλές των Τούρκων για κυρώσεις. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.

Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ