ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε στον γαλαξία μας το πιο κοντινό άστρο γύρω από μια μαύρη τρύπα

Ανακαλύφθηκε στον γαλαξία μας το πιο κοντινό άστρο γύρω από μια μαύρη τρύπα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις παρυφές του Γαλαξία μας, χιλιάδες έτη φωτός μακριά, ένα μικρό αστέρι πιθανότατα περιστρέφεται γύρω από μια μαύρη τρύπα.

 

Το «ζευγάρι» -δηλαδή το αστέρι και η μαύρη τρύπα- με την ονομασία Χ9, βρίσκεται στο πυκνό σφαιρωτό αστρικό σμήνος 47 Tucanae, σε απόσταση περίπου 14.800 ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο διαγράφει ανά μόλις μισή ώρα περίπου μία πλήρη τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα.

Η ανακάλυψη έγινε από τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA Chandra και NuSTAR και το επίγειο τηλεσκόπιο ATCA στην Αυστραλία, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Curtin και του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα στη Ραδιοαστρονομία (ICRAR).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζέιμς Μίλερ-Τζόουνς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το Χ9 περιλαμβάνει ένα άστρο λευκό νάνο και τη μαύρη τρύπα γύρω από την οποία κινείται σε απόσταση μόλις δυόμιση φορές την απόσταση Γης-Σελήνης. Η μαύρη τρύπα, εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, «ρουφάει» συνεχώς τμήματα του άστρου, δημιουργώντας ένα δίσκο αστρικών υλικών γύρω της. Αν και το άστρο, που έχει πια χάσει ένα μεγάλο μέρος της μάζας του, δεν φαίνεται ότι κινδυνεύει να «καταβροχθιστεί» από τη μαύρη τρύπα, σε βάθος χρόνου η μοίρα του παραμένει αβέβαιη.

Μια εναλλακτική θεωρία είναι ότι δεν πρόκειται για λευκό νάνο, αλλά για άστρο νετρονίων (πάλσαρ) που κινείται σαν σβούρα γύρω από τη μαύρη τρύπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ