ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση σε ξένους δημοσιογράφους στην Τουρκία

Επίθεση σε ξένους δημοσιογράφους στην Τουρκία
REUTERS/Osman Orsal

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας κλιμακώνεται και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, σε ότι αφορά τα αισθήματα της κοινής γνώμης για τους Ολλανδούς, είναι το γεγονός ότι μόλις γίνεται αντιληπτό οτιδήποτε έχει σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα, τα αίματα ανάβουν.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην Τουρκία μεταδίδοντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις τεταμένες σχέσεις της χώρας με την Ολλανδία, βρίσκονται στο στόχαστρο των υποστηρικτών του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπροσώπων του Τύπου, οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου έβαλαν στο στόχαστρό τους έναν Νορβηγό δημοσιογράφο στην Κωνσταντινούπολη, νομίζοντας ότι είναι Ολλανδός.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη βίας που πυροδοτείται από μια παρεξήγηση, καθώς ο Νορβηγός δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση λίγες ώρες αφότου Τούρκοι είχαν βάλει φωτιά σε μια γαλλική σημαία, θεωρώντας πως είναι ολλανδική.

Αυτή δεν ήταν όμως η μόνη επίθεση κατά εκπροσώπων του Τύπου καθώς και δύο γυναίκες δημοσιογράφοι δέχθηκαν φραστική επίθεση από το εξαγριωμένο πλήθος, σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Μάλιστα στη μία περίπτωση, διαδηλωτές πλησίασαν τη μία δημοσιογράφο και της είπαν : «Δουλεύετε για τους Ολλανδούς, θα το πληρώσετε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική αστυνομία παρακολουθούσε... στενά τα επεισόδια, χωρίς όμως να παρέμβει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ