ΚΟΣΜΟΣ

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής πληρώνουν παράβολο 10.000 ευρώ στο Ν. Σουδάν

Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής πληρώνουν παράβολο 10.000 ευρώ στο Ν. Σουδάν
REUTERS

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής που δρουν στο Νότιο Σουδάν θα πρέπει να εξαιρεθούν από την αύξηση στην τιμή του παράβολου για την έκδοση άδειας εργασίας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον λιμό που πλήττει τη χώρα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την ώρα που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται για να φτάσουν στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη εξαιτίας των συγκρούσεων και των λεηλασιών.

Το νεότερο κράτος του κόσμου που βασίζεται στη διεθνή βοήθεια για να προσφέρει τροφή στο ένα τρίτο του πληθυσμού του, αύξησε το κόστος των παράβολων για την παροχή άδειας εργασίας στους αλλοδαπούς στα 10.000 δολάρια από την 1η Μαρτίου.

«Ανησυχούμε βαθιά», σχολίασε η Γκιομάρ Πάου Σόλε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να ζητήσει μια εξαίρεση από την αύξηση του παραβόλου για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τόνισε η Σόλε.

«Η αύξηση (...) είναι απλώς ένα θέμα εθνικής πολιτικής και δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες (των ανθρωπιστικών οργανώσεων) ή την πρόσβασή τους σε περιοχές που χρειάζονται βοήθεια», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Ενημέρωσης της χώρας Ακόλ Κόρντιτ.

Το Νότιο Σουδάν αύξησε την τιμή του παραβόλου για να είναι ίδια με αυτή που χρεώνουν οι υπόλοιπες χώρες της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής, στην οποία εντάχθηκε πέρυσι, εξήγησε.

Σύμφωνα με έναν κυβερνητικό ιστότοπο οι γειτονικές χώρες χρεώνουν 5.000 δολάρια για μια άδεια εργασίας.

Πάντως ο Φέστους Μογκαε, πρώην πρόεδρος της Μποτσουάνα και επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής που ελέγχει τις ειρηνευτικές συνθήκες του Νότιου Σουδάν, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση αύριο να πάρει πίσω την απόφασή της σε μια ομιλία σε κυβερνητικούς εκπροσώπους, δωρητές και εκπροσώπους του ΟΗΕ.

Τον προηγούμενο μήνα ο ΟΗΕ κήρυξε κάποιες περιοχές του Νότιου Σουδάν σε κατάσταση λιμού, η πρώτη φορά που η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή εδώ και έξι χρόνια.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δεν θα διαθέτουν αξιόπιστη πηγή τροφή μέχρι τον Ιούλιο.

Οι επικριτές του μέτρου καταγγέλλουν ότι στόχος του είναι να μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στο Νότιο Σουδάν.

Οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής δεν έχουν καταφέρει εδώ και μήνες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθεια εξαιτίας των συγκρούσεων, των απαγορεύσεων από τις αρχές και των λεηλασιών στους καταυλισμούς τους, κατήγγειλε το Ocha την Παρασκευή.

Περισσότεροι από 100.000 Νοτιοσουδανοί είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, με ακόμη ένα εκατομμύριο να βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, τόνισε.
Στο μεταξύ αντάρτες απήγαγαν χθες οκτώ ντόπιους που εργάζονται για μια αμερικανική οργάνωση αρωγής σε ένα χωριό κοντά στο Μάγεντιτ, ζητώντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ως λύτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ