ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Έρευνες σε βάρος 83 πολιτικών για διαφθορά

Βραζιλία: Έρευνες σε βάρος 83 πολιτικών για διαφθορά
REUTERS/Ricardo Moraes

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Βραζιλίας Χοντρίγκου Ζανό ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εγκρίνει τη διεξαγωγή ερευνών για διαφθορά σε βάρος 83 πολιτικών οι οποίοι κατονομάστηκαν στις καταθέσεις ανώτατων στελεχών της κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ.

Ο Ζανό ζήτησε επίσης από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναπέμψει 211 άλλες αιτήσεις σε κατώτερα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων προσώπων που δεν οφείλουν να προσαχθούν σε δίκη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Βάσει του νόμου στη Βραζιλία, μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο μπορούν να δικάζονται μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής και υπουργοί.

Πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη εβδομάδα πως ο Ζανό θα ζητούσε την έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες σε βάρος κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης του προέδρου Μισέλ Τέμερ και γερουσιαστών του PMDB, του κόμματός του, για διαφθορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ζανό, τα αιτήματα αυτά υποβλήθηκαν βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από τις ομολογίες 77 στελεχών των εταιρειών Οντεμπρέχτ και Μπράσκεμ, που κατηγορούνται για νόθευση του ανταγωνισμού καθώς εξασφάλιζαν με δωροδοκίες συμβάσεις από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Πετρομπράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ