ΚΟΣΜΟΣ

Νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας: Σκότωσαν εν ψυχρώ πατέρα 6 παιδιών

Νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας: Σκότωσαν εν ψυχρώ πατέρα 6 παιδιών
YouTube

Ένα νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγοντας ξανά το δημόσιο διάλογο για τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά – κυρίως άοπλων – πολιτών.

Στο βίντεο πρωταγωνιστεί ένας 33χρονος άνδρας, τον οποίο οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ρουτίνας, λόγω ενός χαλασμένου πίσω φαναριού. Ο Michael Perez, αν και σταμάτησε, αρνήθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του.

Όπως ισχυρίζονται οι αστυνομικοί, μύρισαν βενζίνη ή γκάζι, όταν ο οδηγός άναψε ένα τσιγάρο ενώ, σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς, πάνω στον διαπληκτισμό ο 33χρονος, πατέρας έξι παιδιών, έβγαλε μαχαίρι. Η συνέχεια ήταν καταιγιστική.

Περιπολικά εγκλώβισαν το λευκό βαν σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ, τοποθετώντας καρφιά πίσω από τις ρόδες του. Οι αστυνομικοί έσπασαν το τζάμι του συνοδηγού και άρχισαν να ρίχνουν νερό υπό πίεση στον άνδρα. Εκείνος φαινόταν πως προσπαθούσε να προφυλαχθεί, χωρίς να τους απειλεί με κάποιο τρόπο.

Στη συνέχεια, οι ένστολοι έσπασαν κι άλλο τζάμι, αναγκάζοντάς τον να βγει τελικά από το αυτοκίνητο. Μεμιάς τα όπλα τουλάχιστον επτά ανδρών στόχευσαν το σώμα του. Ακούστηκαν πυροβολισμοί αλλά και οργισμένες φωνές πολιτών για τους αναίτιους πυροβολισμούς.

Ο άνδρας, προφανώς χτυπημένος, άρχισε να παραπαίει και, στη συνέχεια, κατέρρευσε. Οι προσπάθειες των τραυματιοφορέων να τον επαναφέρουν, αποδείχτηκαν ατελέσφορες.

«Δε γνωρίζαμε αν ήθελα να αυτοκτονήσει ή να πυρπολήσει το αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά, υπήρχαν αυτά τα ενδεχόμενα και θελήσαμε να τα αποκλείσουμε», είπε στη συνέχεια ο Φρεντ Λόπεζ, υπαστυνόμος του αστυνομικού τμήματος του Όραντζ στην Καλιφόρνια.

Ο Μάικλ Πέρες έπεσε νεκρός τρεις μέρες πριν από τα 34α γενέθλιά του, τα οποία – κατά τρόπο τραγικά ειρωνικό – συνέπιπταν με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας.

Μόνο το 2016, τα θύματα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ έφτασαν τα 1100.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ