ΚΟΣΜΟΣ

Τι προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές στη ψυχική υγεία των ανθρώπων

Τι προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές στη ψυχική υγεία των ανθρώπων
REUTERS/ Φωτογραφία Αρχείου

Αρκετοί κάτοικοι μεγάλων πόλεων, ονειρεύονται ένα μεγάλο σπίτι στην εξοχή. Όμως, αυτό που δε γνωρίζουν από την αρχή είναι τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που θα προκύψουν.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η οικογένεια της Heather Shepherd, η οποία αποφάσισε το 1996 μαζί με το σύζυγό της και τους δύο γιους της, να ξεφύγει από το θορυβώδες Λονδίνο και να μετακομίσει σε αγροικία κοντά στο χωριό Shrewsburry που είχε μόνο εβδομήντα μόνιμους κάτοικους.

Όταν μετά από δύο χρόνια ολοκλήρωσαν τις δουλειές του σπιτιού, ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της ζωής στο χωριό: οι πλημμύρες είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

«Εκεί που είχαμε ολοκληρώσει τα πάντα και ήμασταν έτοιμοι να ζήσουμε φυσιολογικά, ήρθε η πλημμύρα. Ήταν αρκετά απογοητευτικό συμβάν και όλα σταμάτησαν.» αφηγείται η Shepherd.

Πέρα από τα οικονομικά ζητήματα που δημιουργήθηκαν, καθώς η οικογένεια ήταν έτοιμη να χάσει τα πάντα, η Heather αντιλήφθηκε και τους κινδύνους για τη ψυχική υγεία της οικογένειάς της.

Ο φόβος

Το 1998, το σπίτι της οικογένειας δεν είχε καταστραφεί πλήρως. Αλλά ήξεραν πως τα χειρότερα έρχονται.

Δύο χρόνια μετά, ήρθε μια πλημμύρα, αυτή τη φορά ακόμα πιο μεγάλη. «Ακούγαμε το νερό να πλησιάζει. Ο ήχος σε προετοίμαζε για το τι θα συμβεί» λέει η μητέρα και σύζυγος της οικογένειας. Το 2000 ήταν η χειρότερη περίοδς σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη βόρεια Ιρλανδία, αφήνοντας πολλές πόλεις –ανάμεσά τους και το Shrewsburry- σε άσχημη κατάσταση.

Μετά από προειδοποίηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Βρετανίας, η τετραμελής οικογένεια είχε δύο ώρες για να πάρει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση δεύτερης πλημμύρας.

«Ήταν σαν να έδινες μάχη με το χρόνο. Δεν είχες την πολυτέλεια να σκεφτείς ή να υπολογίσεις. Απλά κινείσαι σα να μην υπάρχει αύριο.»

Δεκαεφτά χρόνια μετά, η ανάμνηση φέρνει δάκρυα στη Shepherd. «Νιώθεις σαν άστεγος. Το άσυλό σου μόλις εξαφανίστηκε».

Μετά από τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την αναδόμηση της κατοικίας τους, η οικογένειας βρέθηκε σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τη Heather, το χωριό τους χτυπήθηκε ξανά το 2001, 2002, 2003 και το 2005, αλλά ευτυχώς το σπίτι τους σώθηκε.
Πόσο στοιχίζει μία τέτοια απώλεια

Πόσο στοιχίζει μία τέτοια απώλεια

«Ένα βασικό πρόβλημα που προκαλείται από τις πλημμύρες είναι πως επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η ψυχική υγεία των ανθρώπων» λέει ο ψυχολόγος James Rubin που πρόσφατα έκανε έρευνα πάνω στο θέμα.

Τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές προβλέπεται να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για το λόγο αυτό, ο Rubin θεωρεί πως η ψυχική υγεία των ατόμων που βιώνουν τέτοιες καταστροφές, θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Καθώς οι φυσικές καταστροφές, δεν είναι μόνο οι πλημμύρες αλλά και άλλα φαινόμενα, ο ψυχολόγος τονίζει ότι μαζί με αυτές, θα έρθει μία πληθώρα προβλημάτων. Κατάθλιψη, ανησυχίες, στρες, επιθετικότητα, μέχρι και απόπειρες αυτοκτονίας.

Ο Rubin έκανε μια εκτενή μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις των πλημμυρών στη ψυχολογία των ανθρώπων. Οκτώ χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με συχνές φυσικές καταστροφές, «εξετάστηκαν» για σημάδια κατάθλιψης και στρες.

Το 20% διαγνώστηκε με κατάθλιψη, το 28,3% με άγχος και το 36% με διαταραχή μετατραυματικού στρες. Με βάση τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως υψηλά, ο Rubin ζητά να γίνει προτεραιότητα η βοήθεια για ψυχική ηρεμία των θυμάτων.

Η Shepherd και η οικογένειά της, αντιμετωπίζουν την κατάσταση λίγο διαφορετικά. Ο σύζυγός της προτιμά την άγνοια, ενώ η ίδια σκέφτεται συχνά την πιθανότητα επόμενου χτυπήματος και τρόπους για να είναι έτοιμοι όταν αυτό έρθει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ