ΚΟΣΜΟΣ

Μέσω Playstation συντονίστηκαν οι τρομοκράτες;

Μέσω Playstation συντονίστηκαν οι τρομοκράτες;
Φωτογραφία από εμπορική έκθεση παιχνιδιών στο Παρίσι Reuters/Benoit Tessier

H Γαλλία αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος μετά τις τυφλές επιθέσεις το Παρίσι προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τι έγινε, όμως οι αρχές εργάζονται πυρετωδώς για να συνθέσουν το πάζλ για το ποιοι και πως σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τις επιθέσεις. 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ωστόσο μένει να απαντηθούν καίρια ερωτήματα: πως σχεδιάστηκε, πως οι 8 ένοπλοι (όλοι τους νεκροί) εισήλθαν στην Γαλλία με όπλα και γιλέκα με εκρηκτικά και ποιοι ήταν οι συνεργοί τους;

Μια από τις θεωρίες που ήρθαν στο προσκήνιο θέλει οι τρομοκράτες να επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω του Playstation 4. Αν και ακούγεται ως μια παράξενη επιλογή, πρόκειται για την ασφαλέστερη πλατφόρμα για τον σχεδιασμό τους.

Οι αρχές είναι σε θέση να παρακολουθούν όλα τα κανάλια επικοινωνίας (σταθερά τηλέφωνα, κινητά, Internet) εύκολα και για πολλά χρόνια, όμως η συνομιλία μέσω του PS4 (επιλογή που υπάρχει στο παιχνίδι) είναι πιο δύσκολο καταγραφεί.

Στις επιδρομές των αρχών, στις Βρυξέλλες, ένα PS4 κατασχέθηκε μέχρι στιγμής, με τον υπουργό Εσωτερικών του Βελγίου, Jan Jambon, να κάνει λόγο για «ολοένα αυξανόμενη χρήση της κονσόλας παιχνιδιού από τρομοκρατικά δίκτυα.»

Το πρόβλημα με την παρακολούθηση της επικοινωνίας στις κονσόλες παιχνιδιών δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αν σκεφτεί κανείς πόσα παιχνίδια έχουν προσαρμοσμένες μεθόδους επικοινωνίας. Κάποιος μπορεί έχει μια φωνητική συνομιλία, να στείλει μήνυμα, ή ακόμα και να γράψει ένα προσωρινό μήνυμα στους τοίχους ενός παιχνιδιού όπως π.χ. το Call of Duty.

Πως μπορεί να αρχίσει η παρακολούθηση μιας τέτοιας ευρείας γκάμας επικοινωνίας που διασπείρεται σε δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες διαφορετικά παιχνίδια;

Οι τρομοκράτες θα βρίσκουν πάντα κάποιο τρόπο να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ξεφεύγουν από την παρακολούθηση των αρχών, και να χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες υπηρεσίες που οι ελεύθερες και ανοικτές κοινωνίες απολαμβάνουν. Κανένα επίπεδο παρακολούθησης δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό

Για να σταματήσουν αυτές τις άνανδρες πράξεις σε βάρος αθώων ανθρώπων, υπάρχει μόνο μία πραγματική λύση: η εξάρθρωση των δικτύων της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες επιλογές μέσα από μια ενιαία προσπάθεια από όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ