ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μπλόκο στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Νέο μπλόκο στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ
REUTERS/Jonathan Ernst

Ακόμη ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε την Πέμπτη να μπλοκάρει προσωρινά το αναθεωρημένο διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση, με βάση το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ για πολίτες έξι χωρών.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με το CNNi το νέο πλήγμα στο αμφιλεγόμενο διάταγμα του αμερικανού προέδρου, ήρθε από τον ομοσπονδιακό δικαστή του Μέριλαντ, λίγες μόνον ώρες μετά την παρόμοια απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Χαβάης, που έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία της Χαβάης είχε ζητήσει πριν από λίγες μέρες την επείγουσα παρέμβαση του δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος με το επιχείρημα ότι αυτό παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Αυτή ήταν και η πρώτη αγωγή που κατατέθηκε κατά του αναθεωρημένου διατάγματος. Η απόφαση του Γουάτσον εκδόθηκε μια ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.

Στην απόφασή του ο δικαστής σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ενώ το εκτελεστικό διάταγμα δεν κατονομάζει το ισλάμ, "ένας λογικός, αντικειμενικός παρατηρητής... θα κατέληγε ότι το εκτελεστικό διάταγμα εκδόθηκε με στόχο να αποδοκιμάσει μια συγκεκριμένη θρησκεία" και ότι αν (το διάταγμα) εφαρμοστεί θα προκαλέσει "ανεπανόρθωτη βλάβη".

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για «άσχημα νέα, που προκαλούν λύπη».

Εντός της ημέρας αναμένεται η ετυμηγορία και από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Η απόφαση θα επιφέρει την αναστολή σε εθνικό επίπεδο της επιβολής της παραγράφου 2 του εκτελεστικού διατάγματος με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης για 90 μέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ